Foto 2
Foto 2

DSC04088_1920Wie Langweer zegt, denkt automatisch aan het prachtige buitenverblijf de Wijde Blick, gelegen aan de Langweerder Wielen, waar ijsmeester en rayon hoofd Mulder weer Uw gastheer zal zijn. Het ruisende riet, de 3 Zwaantjes, het rustieke dorpje;  Bij de zachte klanken van Nije Dei gespeeld door de Friesche formatie de Kast, houdt niemand het meer droog; Eerst lekker borrelen; Een uitgebreid buffet aan het water. Dat is toch pure folklore! De wedstrijdleiding is zoals gebruikelijk in handen van international Judge Jos Spijkerman, en staat garant voor een zeer professionele aanpak, en 10 prachtige starts. Zaterdag 6 starts en Zondag 4 starts;
Wat zijn er weer prachtige borden te winnen!

Zo begint het stukje geplaatst door Koos Timmenga op de site van de Valkenklasse.

Alléén Judge Jos Spijkerman heeft zich het afgelopen weekend niet laten zien. Zijn deskundigheid was mogelijk wel goed van pas gekomen bij de onverwachte situatie met een extra oneven rode ton die zaterdagmiddag tijdens de tweede wedstrijd op het water verscheen!
Enfin, de broer van Jos, zijnde Jan Spijkerman was wel weer van de partij en zit nu zoals bijna gebruikelijk weer een stukje te schrijven over het afgelopen weekend.

Als vrijwilliger in het wedstrijdcomité bij de KWV Langweer ben ik sinds 1997 al bij veel – zo niet alle- sprintwedstrijden aanwezig geweest. Ik moet zeggen –in mijn herinnering- nog niet eerder met zo weinig wind. Zaterdagmorgen, als we met het startschip nog voor de wal liggen beginnen we met een voorlopig uitstel tot 12 uur. We signaleren enige wind en om 12 uur komt er een uitstel voor bepaalde tijd. Zo kunnen we –als de wind dat toe laat- ten minste snel beginnen.
Tegen half één kakt de wind weer in en er volgt een uitstel tot 14:30 uur. Vanwege draaiende wind lukt het dan eindelijk om 14:50 uur de eerste start van die dag te doen. Hé, hé, gelukkig kunnen we eindelijk zeilen, nou ja zeilen ………. het is af en toe nog wel hopen dat de wind niet helemaal wegvalt. Na deze eerste start lukt het ook nog om 15:55 uur de tweede start te doen.
OCS voor 260, 498 en 839. De zeilers hebben het zelf ook al door en gaan als er een gaatje in het veld valt allemaal terug om opnieuw te starten.

Inmiddels is ook het wedstrijdcomité van 6 skûtsjes op het water verschenen. Zij leggen aan de stuurboordzijde van het startschip een startlijn en een bovenboei uit. Hierbij is er echter een ongelukkige samenloop van omstandigheden omdat zij als bovenboei een rode oneven boei 5
rechts van onze rode oneven bovenboei nummer 9 op de Langweerder Wielen leggen.
Hierdoor ontstaat in het Valkenveld op weg naar de bovenboei toch wel even verwarring.

Als tegen 16:37 uur de laatste Valk is gefinisht vertrekt iedereen naar de vaste wal om vervolgens zich te vervoegen in de Wijde Blick en daar een genoeglijke avond te beleven.

Zondagmorgen lukt het zowaar om 10:00 uur van start te gaan met de 3e wedstrijd van het weekend. De 260 iets te vroeg, maar keert terug achter de startlijn en gaat opnieuw van start.
Tijdens deze wedstrijd laat de wind het weer afweten. De 45 met Menno Huisman en de 820 met Ronald de Vries finishen een heel eind voor het veld uit en alle anderen lukt het niet meer om binnen de tijdslimiet van 10 minuten binnen te komen. Iedereen dus DNF! Nu dus maar hopen dat er in elk geval nog twee wedstrijden meer gezeild kunnen worden. Met aftrek van 1 slechtste wedstrijd kan deze DNF dan ten miste weer worden geneutraliseerd.

Tegen 11 uur gaat de uitstelvlag er weer in gevolgd door uitstel tot 12:30 uur.
Na weer wat aanpassingen aan de baan lukt het om 12:55 uur de 4e start te doen.
Er zijn jammer genoeg al een aantal Valken op weg naar huis en er gaan nu 13 Valken van start.
Om 13:25 uur volgt van nog de 5e start. De beide laatste wedstrijden zijn qua wind nog de mooiste wedstrijden van het weekend, een beetje wind, volop zon en genieten maar.

Na het finishen vertrekken we richting wal, verwerken de uitslagen en zetten deze informatie weer op de site van de KWV Langweer. Dit jaar zijn voor het eerst de uitslagen live te uploaden naar de website van de KWVL. Mededelingen, Startschema, Protesten en Uitslagen zijn zo via het internet en mobiele telefoon voor iedereen beschikbaar.

Nadat iedereen de Valk weer op de trailer heeft gezet volgt de prijsuitreiking met dank voor de vrijwilligers van de KWVL, de havenmeester (Marcel) en de Familie Mulder.

Jan Spijkerman vanaf het startschip.