Foto 2
Foto 2
31-12-2010

AAN DE LEDEN VAN DE KWV LANGWEER

  1. Allereerst wil ik U op de laatste dag van 2010 een goede jaarwisseling toewensen, daarna een goed begin van 2011, en hopelijk zien we elkaar weer terug in de lente van het nieuwe jaar, op onze haven, die onder de hoede van Marcel Ferdinandus ongetwijfeld goed zal overwinteren.
  2. Reeds enige keren heb ik U allen gewezen op de Galerie De Scheepskamer in Heeg (www.scheepskamer.nl). Helaas staat het pand te koop, maar vooralsnog zijn ze open op do. t/m zondag. T/m 2 januari een expositie van de befaamde schepen- en havensschilder Frits Goossen.
  3. Dankzij de Scheepskamer ben ik geabonneerd geraakt op “Scheepshistorie” (Engelse uitgave : “Maritime History”), een uitgave van uitgeverij Lanasta (www. lanasta.nl). Dit fraai uitgevoerde geschrift (± 4x p/jr) handelt vooral over scheepsmodellen, met alles wat daarmee samen hangt , maar ook de maritieme historie komt uitgebreid aan bod.Zie daartoe ook: www.nauticalweb.nl

Ik wilde u gaarne op dit voor mij nieuwe blad, voor mij een eye-opener, wijzen, een goed 2011 voor U allen, na een hopelijk goede jaarwisseling,

hartelijke groet,

J.Michiel Alma, vz. KWVL

Langweer


10-10-2010

NEDERLANDSE ZEILSCHOOL KAMPIOENSCHAPPEN 2010, OP 9 EN 10 OKTOBER.

Na een prachtig weekend met stralend mooi weer is het wedstrijd-seizoen 2010 bij de KWV Langweer geëindigd.

De dagen worden korter en de temperatuur begint stiekem en langzaam te dalen.

Marcel, onze havenmeester is al weer begonnen met boten op de wal te zetten.

Afgelopen weekend waren voor de 17e keer de Nederlandse Zeilschool Kampioenschappen op de Langweerder Wielen.

17 teams,  elk met vier polyvalken tot hun beschikking, gingen onderling de strijd aan.

Voor de foto’s en uitslagen klik hier.


03-10-2010

DE OUDE HAVEN VAN LANGWEER BRUIST VAN ACTIVITEIT

Op initiatief van Minke Adema (de havenmeester van Langweer) zijn er dit jaar voor het eerst sloep-roei-wedstrijden georganiseerd in Langweer. De opkomst is geweldig, zo voor dit eerste jaar.
Veel deelnemers gebruiken deze gelegenheid om zich voor te bereiden voor de wedstrijden die komend weekend in Amsterdam zullen plaats vinden. Hier zullen naar verwachting zo’n 130 sloepen door de grachten van Amsterdam gaan racen.Om één uur valt het eerste startsignaal en aansluitend gaan de sloepen elke twee minuten van start. Tegen kwart over drie komen de eerste sloepen, soms in felle strijd gewikkeld, en aangemoedigd door het publiek weer vol snelheid de haven binnen. Een prachtig gezicht.
Door het mooie weer is er flink wat publiek aanwezig en Minke praat de sloepen vol enthousiasme naar binnen. Een geslaagde eerste keer die zeker voor herhaling vatbaar is.

 UITSLAG DAMES

 UITSLAG HEREN

1  Garuda-6D2  Lady Killer3  Hjoed ’n akkie

4  1-8D

5  Waterheks

6  Lytse Bear-8D

7  Murk-8D

8  Wetterspetter

9  Berend Koster

10 Spiering II-8D

11 Hé Bootje

12 Rompy

13 Iwan Franko-8D

1  Skomskower-8H2  Brijbek-8H3  Hjoed ’n Makkie 2

4  Grutte Bear

5  Steenbok

6  Trewes 2

7  Te Maru-8H

8  Trewes 1

9  Zeeotter 2

10 El Flamingo 2

11 Wetter Fretter

12 Gebr.van Amerongen-8H

13 Visbijvaarder-8H

Namens de KWV Langweer

Jan Spijkerman


Bij de ALV ontbrak ondergetekende wegens ziekenhuisverblijf. Vanuit de Vergadering mocht ik een kaart met goede wensen van de aanwezigen ontvangen. Daarvoor mijn hartelijke dank, het heeft (mee-)geholpen, ik ben weer bijna op mijn oude niveau, na 9 dagen ziekenhuis.

Dank en groet,

Michiel Alma, vz. KWVL


21-09-2010

NEDERLANDSE ZEILSCHOOL KAMPIOENSCHAPPEN

Aankondiging voor de Nederlandse Zeilschool Kampioenschappen, van 9 tot 10 oktober 2010 op de Langweerder Wielen. Georganiseerd door Koninklijke Watersport Vereniging Langweer i.s.m. de Stichting Zeilschoolkampioenschappen.

››› Aankondiging (pdf)


05-09-2010

151E OPEN WEDSTRIJDEN KWV LANGWEER – 2010

KWV Langweer 151e Open wedstrijden 2010

Vanaf het startschip door Jan Spijkerman

Zaterdag 28 augustus 2010. Met een behoorlijk aantal vrijwilligers beginnen we zaterdagmorgen tegen acht uur met de voorbereidingen.

Het startschip van Sloten en de Pieter liggen al klaar bij de roeiloods. De meeste dingen zijn vrijdag al aan boord van beide schepen gebracht en zaterdagmorgen komen daar nog de laatste zaken bij. De Pieter gaat het meer rond om alle boeien van de baan uit te leggen en wij gaan een plek zoeken om te kunnen starten. De meldboei wordt uitgebracht en ook de startlijn komt er in te liggen. Meestal wordt deze daarna nog wel wat aangepast naar aanleiding van de windrichting vlak voor de start.

Mooi op schema gaat de startcomputer om 10:25 uur beginnen met het eerste voorbereidingssein van de eerste wedstrijd, de 12 voets jollen.

Er staat een mooie wind, niet te veel en niet te weinig. Het is alleen de vraag of we het vandaag droog gaan houden! De weersvoorspellingen zijn daarin niet echt positief.

De flitsen A, B en C gaat op schema van start en daarna moet de uitstel er in. De startlijn ligt niet meer goed. Dat zullen we in dit weekend wel vaker gaan meemaken. Als er een bui in aantocht is dan gaat de wind behoorlijk om. Als de bui wat verder getrokken is draait de wind meestal weer gewoon terug. We moeten dus soms even geduld hebben voordat we weer verder kunnen.

Om 13:00 uur worden de regenbogen als laatste klasse gestart.

Dit jaar zijn er 109 boten ingeschreven. Misschien gezien de weersvoorspellingen wat minder als voorgaande jaren.

Na een korte lunchpauze gaan we om 14:00 uur weer beginnen met de 2e wedstrijd van deze zaterdag.

Bij de Flitsen -B- is één van de deelnemers iets te vroeg gestart, maar voor de rest van de klassen gaat alles prima en kunnen we lekker doorstarten zodat we om drie uur de regenbogen van start kunnen laten gaan.

De uitslagen worden verwerkt in de computer en opgehangen bij het wedstrijdcentrum.

Zondagmorgen tien uur beginnen we met de 3e wedstrijd van dit weekend. In tegenstelling tot voorgaande jaren is er besloten om op zondag ook een 4e wedstrijd te varen. De wedstrijden zijn daardoor wat korter geworden zodat we vanmiddag toch nog op een redelijke tijd klaar kunnen zijn.

Het waait best stevig vandaag, in de vlagen soms windkracht 7. Dat is ook wel te merken want de rescue-boten hebben het maar druk.

Vlak bij het startschip komt voor de wind een 12-voets jol aangestoven die vervolgens door een enorme windvlaag uit zijn roer loopt, oploeft en omslaat. Gelukkig is het water niet al te koud en wordt de bemanning geholpen door de rescue.

Door de harde wind besluiten we bij de 4e wedstrijd de flitsen -C- maar in de haven te laten. Er komen behoorlijke regenbuien over de Langweerder Wielen en op afstand onweert het ook nog! Op het startschip houden we alles goed in de gaten en er wordt getracht contact te krijgen met Piet Paulusma. De moderne internettelefoon wordt gebruikt om via de buitenradar een idee van de buien te krijgen.

Na deze enerverende middag worden de uitslagen verwerkt, er wordt nog een protest behandeld en tegen 16:30 uur kunnen we dan beginnen met de prijsuitreiking.

FOTOS LANGWEER 2010

UITSLAGEN LANGWEER 2010


25-06-2010

ALV/LEDENCONTACT

Geacht lid ,

Na de, in onze ogen, geslaagde borrel/receptie begin augustus vorig jaar, ter gelegenheid van ons lustrum, heeft het bestuur verschillende altenatieven overwogen om tot meer ledencontact te komen, en dat in een gezellige sfeer.

Daarnaast zou het goed zijn, al is het maar voor de informatievoorziening, indien het bezoekersaantal van de alg.ledenvergadering zou kunnen worden opgekrikt.

Het bestuur wil proberen beide vereisten te combineren.

De ALV halen we naar voren, vindt plaats op de haven, en het genoegelijk samenzijn vindt aansluitend plaats.

Vandaar de volgende opzet:

Algemene Ledenvergadering KWVL, 4 september as., 1600-1700 uur, daarna onderling contact.

U allen een goed vaarseizoen toewensend, hopen wij U zaterdag de 4e sept. te mogen ontmoeten,

namens het bestuur, een hartelijke watersportgroet, J. Michiel Alma, vz.KWVL.


30-05-2010

KE VALKEN VANAF DE PIETER.

Door: Jan Spijkerman

Aluminium

Er wacht ons een verassing als we zaterdagmorgen aankomen in de haven. Er ligt een vervanger voor de RIB aan de steiger. Een prachtige nieuwe aluminium boot, voorzien van een 60 PK buitenboord motor en heel veel handige opberg vakken en slimme foefjes.

De RIB was vorig jaar verkocht omdat deze toch wat te klein bleek om makkelijk met de boeien te kunnen werken. De Pieter (ons start- en finisch schip) is ook hersteld. De schroefas maakte de laatste tijd bij snel varen nogal wat onheilspellende geluiden.

De schroefas bleek krom te zijn en deze is nu vervangen. Ook het hydraulisch systeem werkt weer zonder bijgeluiden.

Na het aanslaan van alle benodigde wedstrijdvlaggen gaan we het meer op en zoeken een plekje waar de baan kan worden uitgelegd. Soms valt dat nog niet mee. Er moet ruimte zijn voor de startlijn en de baan moet niet te kort worden. Ook moeten we proberen buiten de vaargeul te blijven en dat maakt het extra lastig. Enfin, ook deze keer lukt het en om vijf voor elf beginnen we met de startprocedure. Er zullen drie korte wedstrijden gevaren worden. De Valken starten dit weekend tien keer en dus duren de wedstrijden gemiddeld nog geen half uur. Zo blijft er de nodige actie in het veld en kunnen de zeilers lekker vaak starten. Na drie wedstrijden is er even een korte lunchpauze en om drie uur gaan we nog weer drie wedstrijden starten. Tussen de bedrijven door genieten we van het mooie weer.

Na afloop worden de uitslagen verwerkt en vertrekken we naar het huis van de familie Mulder. Daar is de nazit, de borrel en het eten weer dik voor elkaar. Doordat het inmiddels is gaan regenen, gaan we met z’n allen naar binnen waar ca. 45 stoelen al klaar staan.

Zondagmorgen tien uur starten we de 7e wedstrijd. Het is nog steeds zonnig en de wind is minder als verwacht. Naarmate de ochtend vordert neemt de wind langzaam in kracht toe en bij de 9e wedstrijd besluiten we de baan niet twee, maar drie maal te laten varen. Dat geeft bij de zeilers de nodige verwarring. Er zijn een fors aantal die drie maal door de poort komen, maar een klein aantal gaat voor de vierde ronde. Verwarring alom! Ook de 10e wedstrijd maken we een drie-ronder en ook bij deze wedstrijd gaat het met een aantal zeilers opnieuw fout. Merkwaardig! Later wordt daar zelfs een protest over ingediend. Na een getuigenverklaring van de wedstrijdleider blijkt dat sommige zeilers opnieuw vier maal door de poort zijn gevaren. Het protest wordt ongegrond verklaard.

Mooi op tijd (tegen kwart over twee) kunnen de prijzen dan uitgereikt worden.

>> Link naar de foto’s.


20-04-2010

SKUTSJES, 17/18 APRIL, LANGWEERDER WIELEN

De KWV langweer heeft technische bijstand geleverd aan deze wedstrijden, afgelopen weekeinde, op de Langweerder Wielen tussen een groot aantal skutsjes. Een geslaagd evenement , waarbij de goede sfeer opvallend was. Een groot compliment voor de organisatoren, waaronder Sipke Brinksma, terwijl enkelen onzer hielpen bij de wedstrijdleiding. Het ideaal blijft SKS en IFKS tezamen, maar vooralsnog is dit al zeer geslaagd. Mochten deze wedstrijden traditie worden: een aanwinst voor Langweer, in de aanloop naar het zomerseizoen. Goed werk mensen,

Groet, Michiel Alma, vz. KWV Langweer

Wedstrijduitslagen Skûtsjewedstrijden.


18-04-2010

HET VERSLAG VAN DE SKÛTSJEWEDSTRIJDEN

Skutsjewedstrijden 17 en 18 april 2010 KWV Langweer

Bloedstollend spannend, vol geconcentreerd, heerlijk genietend van het mooie weer, woorden schieten tekort om dit fantastische weekend met 32 Skûtsjes te kenmerken.

Zaterdag 17 april om 8 uur in de morgen is het een drukte van belang in het dorp.

Het watersportseizoen wordt dit weekend geopend in Langweer.

Na vorig jaar met 7 Skûtsje begonnen te zijn, is het dit jaar gelukt om 32 boten aan de start te krijgen. Na het palaver gaat de eerste groep van 16 Skûtsjes richting de Langweerder Wielen.

Tegen kwart voor tien valt het startschot en met eigenlijk wel een redelijke wind wordt de eerste wedstrijd van ongeveer een uur varen uitgezeild. Groep B start aansluitend, nadat groep A gefinisht is. Om met alle 32 Skûtsjes te kunnen starten zou een startlijn van ongeveer een kilometer nodig zijn! Dat gaat niet lukken op de Langweerder Wielen, en daarom starten we dus in twee groepen.

Tussen de middag gaan we met zijn allen naar de wal en verdeeld over twee cafés’s gebruiken alle deelnemers een lunch. De A groep was vanmorgen als eerste klaar met zeilen en ligt dus in de oude haven van Langweer aan de wal. Daartegenaan liggen de B-Skûtsjes en dat is nu lastig omdat de A-groep weer als eerste na de middag moet gaan beginnen. Probeer maar eens een Skûtsje ertussenuit te krijgen als daar 10 boten tegen aan liggen. Enfin, als we later beginnen met starten, zijn toch bijna alle Skûtsjes aanwezig.

Alles gaat voorspoedig en heerlijk doorgewaaid zijn we mooi op tijd klaar. De uitslagen worden verwerkt en deze zullen later die avond bekend worden gemaakt.

Zondag 18 april zal volgens de weersvoorspellingen een mooie dag worden.

Als we tegen negen uur het meer op varen ziet het er wel zonnig uit, alleen is er nog wel heel erg weinig wind. De eerste start om 10 uur kan met tien minuten vertraging gelukkig net doorgaan. Er is een licht briesje wind opgestoken. De start is weer helemaal schoon ( er is dit weekend geen enkele valse start geregistreerd ) en na ± 1½ uur lukt het ook nog om te gaan finishen. We gaan weer met de hele club  ( ik schat ongeveer 300 man ) lunchen en om 13:00 uur beginnen we met de grote finale. De eerste 8 Skûtsjes van groep A en de eerste 8 van groep B van gisteren zullen vanmiddag gaan uitmaken wie de algemene winnaar gaat worden. Het wordt erg spannend. Drie rondjes worden er gevaren en op het startschip zien we wel in elke ronde verschuivingen, vooral voorin het veld. De strijd om de eerste en tweede plaats is echter het meest spannende.Tony Brundel met de Lytsje Lies en Henk Regts met de Ut en Thus proberen elk voor de ander te komen of te blijven. Tot op de finish is het spannend en uiteindelijk lukt het Tony Brundel om kampioen te worden.

Na dit heerlijke weekend kijk ik al weer uit naar de wedstrijden van 2011 op 16 en 17 april.

Jan Spijkerman vanaf het startschip.

Foto’s >> Link 1

Wedstrijduitslagen Skûtsjewedstrijden.


09-02-2010

WINTER FEBRUARI 2010

IJszeilen met de H 247 van de KWVL.

Met dank aan Vincent Veeger die de H 247 doneerde aan de KWVL.

Marcel Ferdinands maakt “op last” van Klaas Poelman nog snel even een rondje over de wielen, terwijl die laatste zich buiten beeld warm houdt met het splijten van het openhaardhout.

Met een noordooster wind kracht drie en een temperatuur van -3 graden is het koud, bitter, bitter koud. Op een enkele in de verte passerende schaatser na is er niemand op het ijs.

KWV Langweer - De H 247 - februari 2010