Foto 2
Foto 2
27-12-2011

DIPLOMA ZEILINSTRUCTEUR II !!

Frank de Graaf behaalt het diploma zeilinstructeur II !!

Tijdens de ALV van november j.l., mocht Frank de Graaf uit handen van de voorzitter de oorkonde in ontvangst nemen, behorend bij het geslaagd afronden van boven genoemde cursus..
Nu Carin Rouwé vanwege haar vele werkzaamheden het afgelopen seizoen geen zeilcurssussen kon geven, heeft Frank de vereniging zeer geholpen door met de cusussen door te gaan.
Vrijwillegers !!
Wellicht komt Carin in 2012 terug, het bestuur hoopt op nog enige vrijwillegers, opdat niet alles op Carin, Frank en nog een enkeling neerkomt.

Michiel Alma
voorzitter KWVL

20-12-2011

CURSUSSEN WEDSTRIJDORGANISATIE BWO EN GWO IN HET NOORDEN.

BWO

In onze mail van 20 oktober jl. hebben wij u er op geattendeerd dat de BWO cursus ook in de regio, bij de vereniging gegeven kan worden.

Op 14 januari 2012 wordt een BWO cursusdag georganiseerd In het Dorpshuis in Heeg, tevens is er bij voldoende inschrijving de mogelijkheid om deze cursus ook op 18 februari 2012 in het dorpshuis te volgen.

GWO

De Gevorderden Wedstrijdorganisatie (GWO), welke met een stage opleidt voor erkend wedstrijdleider, is vorig jaar door 3 WSH vrijwilligers gedaan. Het is ons niet bekend hoeveel mensen van andere verenigingen deze cursus hebben gevolgd. Deze cursus werd alleen aangeboden bij het Watersportverbond in Nieuwegein.

Gezien het succes van vorig jaar heeft de CWZ geprobeerd een GWO cursus(sen) in het noorden aan te kunnen bieden. Uiteraard in samenwerking met wedstrijdorganiserende verenigingen. Dit voorkomt dat vrijwilligers, die de ambitie hebben wedstrijdleider of judge te worden en daar al veel vrije tijd in steken, op een zaterdag naar Nieuwegein moeten rijden. Uiteraard moet je om aan de cursus GWO deel te nemen, de cursus BWO succesvol hebben afgesloten. Ons is inmiddels toegezegd dat een GWO cursus in het noorden georganiseerd zal worden.

Voor de eerste 2 cursusdagen zijn de volgende data vastgesteld:

 • 1e dag 14 januari 2012
 • 2e dag 18 februari 2012
 • 3e dag wordt zo spoedig mogelijk bekent gemaakt

Locatie Dorpshuis “It Heechhus” te Heeg

Klik hier voor de informatie op de site van het Watersportverbond over deze opleidingen.

Opgaven voor deze cursussen kunnen gestuurd worden naardistrict.noord@watersportverbond.nl

Alle aanmeldingen graag met vermelding van:

 • Volledige naam
 • adres
 • telefoonnummer
 • e-mail adres
 • geboortedatum
 • lidnummer Watersportverbond
 • Lid van Vereniging
 • welke cursus het betreft.

Namens Commissie Wedstrijd Zeilen (CWZ) District Noord

07-12-2011

WINTER IN AANTOCHT IN LANGWEER.

Zomer in Sri Lanka
Zomer in Sri Lanka

Vorige week zaterdag, in een uitgestorven haven, waar nog maar één zeilboot aan de steiger hangt. (de zeilboot zelf ligt al geruime tijd op de bodem, dus alleen de mast en zeilen zijn nog boven water zichtbaar) moest het er toch nog van komen.

Onze valk lag nog steeds in het water en na een lang seizoen werd het toch tijd om de zaak winterklaar te maken. Dat gaat nog redelijk eenvoudig. In het botenhuis een kettingtakel aan de daarvoor bestemde balk hangen en via een heel slimme oplossing (Daar is bij het ontwerpen van de valk al rekening mee gehouden) een strop aan de kiel, precies op het zwaartepunt van de boot. Dan is het een kwestie van aan de ketting trekken en een paar hardhouten balken onder de boot door schuiven die op de steiger en op de palen die in het water staan leggen. De boot ligt dan op deze balken en de winter mag beginnen.

Elk jaar lijkt wel sneller te gaan. Zo is het voorjaar met nog een vaarseizoen voor de boeg en even later is het jaar al weer voorbij en moet de boel weer winterklaar gemaakt worden.

Na de zeilschoolkampioenschappen wordt het lang stil op de KWVL site. Daarom een verzoek aan de lezers van deze site. Schrijf ook eens een stukje over het wel en wee rond de vereniging.

Tot snel horens, Jan Spijkerman

09-10-2011

NEDERLANDSE ZEILSCHOOL KAMPIOENSCHAPPEN 2011

Georganiseerd sinds 1994 en met dit jaar als deelnemende teams:
Aquavitesse A uit Bruinisse, Aquavitesse B uit Bruinisse, de Lauwer uit Lauwersoog, de Ûlepanne A uit Balk, de Ûlepanne B uit Balk, de Vuntus A uit Oud-Loosdrecht, Garijp rui Goingarijp, Neptunus uit Idskenhuizen, Pean A uit Nes, Pean B uit Nes, Vinea uit Sneek, Vinkeveen A uit Vinkeveen, Vinkeveen B uit Vinkeveen, Watersportschool Frissen uit Roermond en Zuidlaardermeer uit Midlaren.

Nederlandse Zeilschool Kampioenschappen 2011

Vrijdagnacht stort de regen met bakken uit te lucht. Er wordt komend weekend storm, regen, hagel en onweer voorspeld. Dat kan dus nog wat worden komend weekend!

Als we zaterdagmorgen om half tien willen beginnen is er nota bene geen wind! Met een uur uitstel is het uiteindelijk mogelijk om te beginnen met starten.

Zaterdag zijn er drie maal twee starts geprogrammeerd die ook netjes worden afgewerkt. Tussen een enkele stortbui door valt het weer ook nog erg mee en kunnen de zeilinstructeurs hun jaarlijks terugkerende competitie met veel onderlinge strijd uitzeilen.

Zondagmorgen, iets later als gepland beginnen we met de gold- en silverfleet. Er zijn na de wedstrijden van gisteren een goldfleet (met de eerste 8 zeilscholen van gisteren) en een silverfleet (met de overige 7 zeilscholen) gemaakt die dus nu onderling gaan uitmaken wie zich de winnaar van 2011 mag gaan noemen.

Uiteindelijk blijkt na afloop dat de Ûlepanne A voor het vierde jaar op rij zich opnieuw winnaar mag noemen. Bij de prijsuitreiking ontvangen zij dan ook de nieuwe wimpel van het Koninklijk Nederlands Watersport Verbond en de nodige medailles en beker.

Terugkijkend op een mooi weekend met erg meevallend weer neem ik afscheid van de lezers en hoop volgend jaar weer met veel genoegen van de partij te zijn.

Jan Spijkerman vanaf het start- en finischschip.

01-10-2011

DE SLOEPROEIWEDSTRIJDEN

Op 1 oktober 2011 is het deze keer gelukt. 
De sloeproeiwedstrijden worden deze keer gehouden op een dag zonder wind! Windkracht 0 vandaag! Het is echt een prachtige herfstdag, zelfs wel aan de warme kant voor de inzet die toch gepleegd moet worden. Klokslag één uur gaat dit jaarlijks terugkerende spectakel weer beginnen. 20 sloepen hebben zich ingeschreven.

De sloeproeiwedstrijden

De deelnemers zijn zeer content met de route en de goede organisatie bij start en finisch, zoals dat later na de finisch wordt aangegeven. Dit jaar is er voor een wat ruimer vaarten gekozen zodat de sloepen elkaar tenminste ook kunnen inhalen. Vorig jaar ging dat bij Broek toch allemaal wat lastig in deze smalle vaartjes. Dat is ook wat er gebeurt onderweg. 
De damessloep Oksewiel-1 die als 3e weg is gegaan komt uiteindelijk als 1e over de finisch. Zo zijn er onderweg natuurlijk nog andere inhaalmanouvres geweest. >> De uitslagen link
Voor volgende week staan al weer de laatste wedstijden (de zeilschoolkampioenschappen) van dit jaar op het programma. Hopelijk hebben we volgende week in elk geval wel wind zodat we er nog een mooie wedstrijd van kunnen maken. 

Graag tot de volgende keer. 
Jan Spijkerman

29-08-2011

27 & 28 AUGUSTUS 2011 – DE 152E JAARLIJKSE OPEN WEDSTRIJDEN

KONINKLIJKE WATERSPORTVERENIGING “LANGWEER”

– Uitslag – Uitslag (pdf) – Foto’s
Vrijdagavond, na de optocht in Langweer, beginnen we aan de 152e open zeilwedstrijden van de KWV Langweer.
De inschrijvingen voor het komend weekend zijn lager als wat we gewend zijn. Dat is jammer en ook wel wat teleurstellend.
Nadat de deelnemers het wedstrijdprogrammaboekje hebben opgehaald worden thuis de laatste wijzigingen in de start- en finischlijsten en het uitslagenverwerkingsprogramma aangebracht.
Tegen half twaalf kan ik mijn kussen opzoeken. 

De volgende morgen tegen half negen verzamelen we ons bij de roeiloods. Het startschip van Sloten ligt al tegen de wal en alle boeien zijn gisteren al  op het meer neergelegd.
Met een man/vrouw of 10/12 zijn we van de partij, twee snelle boten voor de resque, één alu-boot voor de meldboei, de startlijn en het eventueel verleggen van de boeien tijdens de wedstrijd.
Een schipper voor het startschip, een wedstrijdleider, een meldlijst schrijfster, een vlaggenist en ondergetekende voor de tijden en signalen.
10 uur valt het eerste startschot (toeter) en aansluitend worden alle 10 klassen gestart. Een enkele start is scherp maar de meeste zeilers blijven vrij ver achter de lijn. Er staat een stevige wind.
Het valt gelukkig erg mee met de buien. De hele dag maar een enkele druppel en dat is dan alles. Om te beginnen maken we er de eerste wedstrijd maar een niet al te lange strijd van.
Met ongeveer ruim een uur varen beginnen we met finischen.
Na de middag zijn we weer in het startgebied aangekomen en wikken en wegen hoe om te gaan met de toenemende wind, de donkere, dreigende bewolking en de veiligheid op het water.
Gezien de omstandigheden besluiten we dat er vanmiddag niet meer gezeild zal gaan worden. Uitstel met al die kleine flitsjes in windkracht 5/6 is ook iets wat je niet een uur kunt volhouden.

Zondagmorgen klokslag half 10 gaan we opnieuw van start en alle klassen worden afgewerkt. Gisteren heeft een aantal zeilers aan gegeven dat zij graag wat langer wilden varen.
Dat kan geregeld worden, dus besluiten we dat er vanmorgen ca. 1½ uur zal worden gezeild. Een aantal 16 m2 zeilers is na vijf kwartier al dermate uitgezeild dat zij wel graag wilden finischen.
Jammer maar toch nog maar een rondje om minimaal 1½ uur te varen.

Super
Super, super.
Als we na de middag opnieuw het meer op gaan wordt het lastig om het weer en de wind in te schatten.
Er komt een 16 m2 in vol plané op het startgebied aangestoven. Dan moet het dus wel hard waaien.
Flitsen en schakels scheuren met bloedstollende snelheden in het startgebied in het rond.
Na de 12 voets jollen, de flitsen en de akkrummer jollen is er vijf minuten pauze in de startcyclus.
Het gaat niet goed met de wind die nu 6/7 en soms 8 Bft meet. Dit kan zo niet langer.
Met tegenzin gaat ook vanmiddag de uitstel/afstelvlag er in.
De boten die wel vertrokken waren worden afgebroken en iedereen gaat terug naar het dorp.
Sommige boten hebben schade, twee valken gaan met een afgebroken roerblad terug naar de haven.

Tegen vier uur beginnen we met de prijsuitreiking van dit stormachtige herfstweekend!
Namens alle vrijwilligers spreek ik de hoop uit dat we volgend jaar een groter veld mogen verwelkomen.

Jan Spijkerman vanaf het startschip.


18-7-2011

NEDERLANDS KAMPIOENSCHAP FLITS

Uitslag – Foto’s – Foto’s Flitsclub Sneek, zaterdagzondag en nog meer.

De voorspellingen voor de komende dagen zijn veel wind en regen. Dat blijkt deze keer qua regen op zaterdag nog wel mee te vallen. Er is een groot aantal deelnemers voor deze Nederlandse Flits kampioenschappen. 
Op zaterdag gaan we van start met zo’n 42 flitsen, de één nog mooier als de ander geschilderd. Ook de bemanningen lijken er wel een wedstrijd van te maken om de meest bijpassende kleding bij de boot te dragen.
Bij een roze boot hoort natuurlijk ook een rose outfit. Het is prachtig om te zien hoe deze dappere kinderen als volleerde zeilers over het meer  scheuren. Scheuren is het wel want het waait behoorlijk. De windmeter geeft 4 tot 6 Beaufort aan. Met name in de vlagen willen er wel flinke poesters in zitten. De rescue heeft het dan ook maar druk. Verschillende flitsen gaan gedurende het weekend om. Er zijn gelukkig ook veel ouders die in hun rubberbootjes achter het veld aan varen. De flitsclub heeft zelfs een sloep rondvaren met een heuse pomp om de bootjes weer snel leeg te kunnen krijgen. Vandaag (maandag de 18e juli) zijn er zelfs vier deelnemers die vol met water toch besluiten gewoon te finischen. Petje af voor deze mentaliteit. Zingende kinderen die z…..nat over de streep komen, dat geeft je wel de koude rillingen.
Ik denk dat er in deze groep jonge mensen echte zeilers geboren worden. Kijk maar eens op de foto’s en geniet zelf mee van deze prachtige belevenissen.

Haike en Imme op weg naar het kampioenschap NK Flits 2011
Haike en Imme op weg naar het kampioenschap NK Flits 2011

Graag tot een volgende keer vanaf het startschip
– Jan Spijkerman –

Uitslag – Foto’s – Foto’s Flitsclub Sneek, zaterdagzondag en nog meer.

14-6-2011

SPELDJE

Geachte leden, 

Zoals door mij op de ALV al medegedeeld, moest er enigszins geimproviseerd worden, bij de benoeming (voorlopig) van Jan IJben als opvolger van Jos Spijkerman, en, door de korte tijdsspanne, was ook het eigen erelidmaatschapspeldje van/voor Jos nog niet gereed. Dit werd veroorzaakt doordat de opvolger van Jos (Jan IJ.) pas kort voor de vergadering bekend was.

Afgelopen dinsdag, 14 juni, heeft een afvaardiging van het bestuur het speldje aan een vergenoegde Jos kunnen overhandigen. Aanwezig waren Zwanet Tichem (foto, secretaris), Johan Hansen
(bestuurslid) en Reinhard Mulder, erelid.

De voorzitter liet verstek gaan, een keelontsteking kluisterde hem aan bed, zeer tot zijn spijt.

Voor alle betrokkenen (behalve de voorzitter) was het een genoegelijke avond, zie de foto’s, U allen een goede zomer toewensend.

groet, Michiel Alma
vz. KWV Langweer

28-05-2011

SPRINTWEDSTIJDEN VALKEN 2011

Uitslag – Foto’s

Wedstrijdverslag van de sprintwedstijden Valken 2011 op 28 en 29 mei 2011 vanaf het wedstrijdschip door Jan Spijkerman.

Bijna, in de laatste wedstrijd van zondag hadden we het willen proberen, de vlag hijsen die drie rondjes door de gate zou aangeven. De afgelopen twee jaar was het voor een aantal van de zeilers lastig om goed te tellen. Ook op de valkenklasse website was hier dit jaar speciaal een uitleg voor Dummies op geschreven.

Jammer was het dan ook dat de wind zondag steeds meer begon toe te nemen. Een aantal zeilers had al eerder aan gegeven dat ze de laatste wedstrijd niet meer mee zouden varen en dus besloten we op het laatste moment (de vlag was al klaargelegd !) dat we de zeilers toch maar niet te zwaar op de proef zouden stellen door er een drie-ronder van te maken.

De voorspellingen voor het weekend waren niet echt je van het. Veel wind en in het Noorden ook nog regen. Dat laatste viel gelukkig erg mee, een paar losse druppels op het startschip en voor de zeilers enorme hoosbuien van het opspattend buiswater als ze in plané over het water ketsten.

Zaterdag 10:00 uur vertrokken de zeilers voor de eerste wedstrijd, een twee-ronder.
22 minuten later kwam de eerste valk al weer over de finishlijn en aansluitend werden de volgende wedstrijden om 11:35 en 12:15 begonnen. Alle drie wedstrijden met goede starts.

Zaterdag was de 800 van Hero Mulder oppermachtig, 3x 1e.

Nadat we even een kleine lunchpauze hadden genomen werd om 15:00 uur de vierde wedstrijd gestart. De wind was hierbij toch wel steeds meer aan het toenemen dus werd de windmeter er maar bij gehaald. In de morgen was de wind eigenlijk van 4 tot 6 Bft geweest maar om drie uur waren er windvlagen bij die tot windkracht 7 gingen. De 4e start was dus ook een algemene terugroep omdat veel zeilers de snelheid van hun boot niet meer goed gecontroleerd konden doceren door de forse wind. Gedurende de terugkeer van de zeilers besloten we om er een uitstel in te gooien. Even aanzien wat de wind zou gaan doen.

Even leek het er op dat de wind weer wat aan het afnemen was, dus de uitstelvlag werd weer gestreken. Dat was echter maar van zeer korte duur want Hylke nam een wijs besluit en besloot de wedstrijden voor de rest van de middag te staken. Het waaide gewoon te hard.

De zeilers die we nadien spraken vonden dat een goed besluit. Iedereen wil zijn spullen ook wel graag heel houden tenslotte. Tegen vier uur waren we terug in de haven waar mevrouw Mulder ons al stond op te wachten. In overleg zou worden geprobeerd het geplande eten van 19:00 uur naar voren te halen. Uiteindelijk is dit ook goed gelukt wand net na 18:00 uur konden we gaan genieten van nassie en bamie met toebehoren.

Zondag om 10:00 uur begon de eerste wedstrijd met een individuele terugroep. Twee valken waren net wat te vroeg over de lijn maar keerden ook terstond om bij het signaal. Om 10:40 uur werd de tweede wedstrijd gestart en om 11:20 uur de derde wedstrijd. Deze starten waren prima, niemand te vroeg maar ook allemaal goed bij de lijn.

Naarmate de ochtend vorderde ging de wind ook steeds meer toenemen. Daar waren we al op voorbereid door de weersvoorspellingen en daarom wilden we ook graag zo snel mogelijk het programma afwerken. Om 12:00 uur begonnen de overgebleven valken dan ook aan de laatste wedstrijd. 17 valken gingen van start (een aantal deelnemers had al laten weten de laatste wedstrijd niet meer te varen vanwege de toegenomen wind) Tijdens deze wedstrijd zijn er vijf valkzeilers terug gekeerd naar de haven en de overige zeilers moesten alle zeilen bijzetten (wat een spreekwoord eigenlijk als je bedenkt dat je de zeilen beter zou kunnen weghalen!) om alle spullen heel te houden en veilig over de finish te komen. 24 minuten en 21 seconden na de start kwam dan ook de 753 met Hette van der Zwaag als eerste over de finisch.

De 45 van Menno en Marcel in strijd met de 753 van Hette.

Na de prijsuitreiking kunnen we terug kijken op een geslaagd weekend en speciaal voor de fokkenisten een extra applaus voor de fantastische inzet die nodig was gezien de harde wind.

Uitslag – Foto’s

23-05-2011

OPROEP DEELNAME AAN HET NCK TEAMZEILEN

Beste leden, wedstrijdzeilers,

Het is een tijdje stil geweest rondom het NCK Teamzeilen, maar de voorbereidingen zijn al in volle gang. De inschrijving is gesloten en er hebben zich dit jaar 27 verenigingen aangemeld. Van deze verenigingen zijn de 8 kwartfinalisten van vorig jaar automatisch geplaatst in de Gouden Divisie en zullen de overige 19 verenigingen zich via de Zilveren Divisie toegang moeten verschaffen tot de overige 8 plaatsen in de Gouden Divisie. Het beloofd een spannende strijd te worden!

Zilveren Divisie

De Zilveren divisie van het NCK Teamzeilen zal op 1 en 2 oktober 2011 in de Bataviahaven te Lelystad strijden om promotie naar de Gouden Divisie. De Zilveren divisie bestaat uit de onderstaande 19 verenigingen die onderling moeten gaan uitmaken welke 8 verenigingen doorgaan naar de finale op 15 en 16 oktober in Rotterdam:

 • WV Aegir
 • WSV Biesbosch
 • GWV Elfhoeven
 • WSV Haringvliet
 • WSV Hoorn
 • KNZ&RV
 • WV Koenen
 • Kralingsche Zeilclub
 • Zeilclub Kurenpolder
 • KWV Langweer
 • WV Lelystad
 • GSZV Mayday
 • WV Neptunus
 • WSV Rotterdam
 • KW Sneek
 • WZV Trident
 • VW De Twee Provinciën
 • GWV De Vrijbuiter
 • WSV Yerseke

De Zilveren divisie vaart, net als de Gouden divisie, volgens het format 2 tegen 2 waarbij de laatste die finisht, verliest en er wordt er gevaren in de MaxFun 25. De Bataviahaven vormt vanwege de ligging een uitstekende zeilarena waar de wedstrijden van dichtbij te volgen zijn en de overige faciliteiten zijn uiteraard van hoog niveau. De Stichting Bataviahaven ondersteunt het evenement en stelt de verenigingen in de gelegenheid om het weekend en de week voor het evenement in Lelystad te komen trainen in de MaxFuns.

Gouden Divisie

De beste 16 teams vormen dus de Gouden Divisie en zullen zoals gezegd op 15 en 16 oktober 2011 in de Rotterdamse Maashaven om de titel strijden. Reeds geplaatst zijn vanuit de finale van vorig jaar (op alfabetische volgorde):

 • WV Aalsmeer
 • WV Braassemermeer
 • R&ZV Gouda
 • Haarlemsche Jachtclub
 • KWV De Kaag
 • KWV Loosdrecht
 • KR&ZV De Maas
 • Rotterdamsche Zeilvereeniging

De Gouden Divisie wordt als vanouds geaccommodeerd door de Rotterdam Oceanwide Yachting Club en de organisatie is in handen van de Stichting World Port Sail.

Zie voor een impressie 
http://www.stichtingworldportsail.nl/new/

Het verzoek aan geïnteresseerden is om zich voor deelname op te geven viainfo@kwvlangweer.nl  onder vermelding van naam adres, e-mailadres en het bewuste evenement.
Een van de deelnemers zal dan ook als teamcaptain moeten gaan fungeren.

Tot zover deze informatie. Binnenkort komt het organisatiecomité weer bij elkaar waarna u weer bericht ontvangt over een aantal praktische zaken.

Met vriendelijke groet,
Jan IJben

14-05-2011

SKUTSJE WEER TIP TOP

Het Langweerder Skutsje “Ut ‘e Striid ” wordt bij de KWVLangweer weer tip top in orde gemaakt voor een nieuw wedstrijdseizoen.!

Het Langweerder Skutsje “Ut 'e Striid” wordt bij de KWVLangweer weer tip top in orde gemaakt voor een nieuw wedstrijdseizoen.

 

 


09-04-2011

ALGEMENE LEDENVERGADERING 9 APRIL 2011

KWVL : Algemene ledenvergadering 9 april 2011

             Jos Spijkerman: Erelid KWV Langweer !!

 

Om 1400 uur mocht ondergetekende de voorjaars-ALV van de KWV Langweer openen, met de plezierige constatering dat er veel meer leden aanwezig waren dan hij bij eerdere vergaderingen gewend was. Bijna 50 leden gaven acte de présence.

Een goed teken van belangstelling voor onze bloeiende vereniging, want er vielen verder alleen goede zaken te melden.

Het opknappen van onze haven gaat gestaag verder , waarbij weer veel waardering werd geuit voor het vele werk dat door havenmeester Marcel Ferdinands, naast en aanvullend op het werk van aannemer Bouma, wordt verricht. De haven ziet er prima uit.

Ype de Vries wees op de moeilijke positie van de ligplaatsen aan de noordkant, de problemen worden onderkend, maar een oplossing is helaas niet in zicht. Het bestuur houdt een vinger aan de pols, mede met het licht op de uitdieping, die hopelijk eind dit jaar en anders begin volgend jaar begint.

Alle bestuursleden kregen het woord inzake hun portefeuilles, en dat verliep tot tevredenheid van de vergadering.

Kascommissie, tevreden, en de heren werden wederom hartelijk bedankt.

Bestuur: zoals vorig al aangegeven, wilde Jos Spijkerman het bestuur verlaten, en zijn plaats zal worden ingenomen door Jan IJben. Dit kon niet meer worden meegenomen op de agenda, zodat Jan formeel pas in de najaarsvergadering kan worden benoemd.

Jos Spijkerman erelid KWV Langweer

De voorzitter stelde, namens het bestuur, voor, Jos Spijkerman tot erelid te benoemen, tot diens grote verrassing, en de vergadering ging hiermee enthousiast accoord. Jos heeft 16 jaar het wedstrijdgebeuren georganiseerd, werd door mij verder toegesproken, kreeg bloemen, en het bekende speldje.

De kascommissie werd spontaan aangevuld , aangezien Jan IJben daar geen deel meer van kan uit maken , Evert Puik is bereid door te gaan .

Wederom compliment voor de penningmeester , de contributie wordt € 25,-. We blijven geleidelijk verhogen.

Jaarverslag secretaris: dank aan Zwanet Tichem, algehele goedkeuring.

De voorzitter deelde nog mee in de rondvraag, dat het bestuur studeert op de mogelijkheden om op het noordelijke grasveldje trekkershutten te plaatsen, zowel voor gasten van leden als voor fietsers uit het gehele land: een verhoging van de toeristische aantrekkelijkheid van Skarsterlan, en een mogelijke verdere inkomstenbron voor de vereniging: we moeten blijven sparen voor de vervanging van de asbestdaken van de schiphuizen.

Om 1600 uur kon ik de vergadering sluiten, waarna het bekende genoegelijke samenzijn, 

J. Michiel Alma
voorzitter KWVL

VRAAG: zijn er dassenliefhebbers in onze vereniging die €100- willen investeren in een nieuwe clubdas? Er zijn weliswaar nog “oude” exemplaren, maar ik wil graag een nieuwe clubdas. Ik denk aan ong. 50 exemplaren. Belangstellenden kunnen zich melden;hanna.michielalma@home.nl Ik schat een man of 10 nodig te hebben, groet, Michiel Alma.

 

 


17-04-2011

SKÛTSJESILEN LANGWAR 2011

Verslag Skûtsjesilen Langwar 2011 vanaf het startschip door Jan Spijkerman. Het beloofd een weekend met mooi weer te worden. De zonnebrandcrème maar in de aanslag. De windvoorspellingen zijn echter maar zeer minimaal. Windkracht 1 tot 3 uit uiteenlopende richtingen. Bij uiteenlopende richtingen weten zeilers meestal wel dat het niet veel goeds beloofd. 

DSC03383.JPG

Enfin, zaterdagmorgen na het palaver zoeken we de Langweerder Wielen op. Het startschip van Heeg hebben we dit jaar kunnen inhuren.. De Pieter, ons voormalige startschip, is jammer genoeg voor ons, verkocht richting Zeeland. We zoeken een plek op het meer om de startlijn zo te kunnen leggen dat we vrij blijven van de vaargeul en een in de windse start kunnen maken. Dat valt nog niet mee met een startlijn van tussen de 400 en 500 meter die we denken nodig te hebben voor 20 Skûtsjes.

Nadien wordt door de schippers dan ook wel aangegeven dat de ruimte achter de lijn tot de wal voor mooi te krap was. Spijtig, maar de Langweerder Wielen zijn gewoon niet groter! Na een goede start (gelukkig staat er net genoeg wind) vertrekt de 1e groep van 20 Skûtsjes voor de 1e wedstrijd.

De tweede groep van 20 Skûtsjes gaat aansluitend tegen 11:00 uur van start. Omdat de wind het begint op te geven besluiten we ook deze groep maar binnen het uur te finishen.

Vorig jaar met 2x 16 Skûtsjes vonden we dat al een heel spektakel, maar nu met 4 schepen per groep erbij is het zo mogelijk nog spectaculairder. Omdat de wind dit weekend maar zeer matigjes zal worden heeft het wedstrijdcomité besloten dat de te vroeg startende Skûtsjes 5 minuten straftijd gaan krijgen.

Zo kunnen we voorkomen dat we enorm gaan uitlopen met het opnieuw starten van de schepen. (voordat iedereen met weinig wind weer achter de startlijn is gekomen en een startpositie heeft kunnen innemen, dat gaat gewoon veel te veel tijd kosten.)

Na een goede stamppot-lunch wordt er na de middag voor beide groepen nog een wedstrijd gevaren. Bij de eerste start om 13:40 uur zijn er een viertal Skûtsjes te vroeg over de lijn die dus 5 minuten straftijd gaan krijgen. De tweede start van die middag gaat uit de kunst, de mooiste start van het weekend. Na afloop van de laatste wedstrijd worden er nog twee protesten behandeld door de vrijwilligers van het protestcomité.

Zondagmorgen na het palaver van 08:30 uur vertrekken we weer richting het meer. Omdat de KWV Langweer vorig jaar voor 1 dag een cameraman heeft gewonnen is er vandaag een heuse cameraman aanwezig, die hopelijk mooie opnamen kan maken van de belevenissen van vandaag. Marcel (onze havenmeester) heeft speciaal voor hem een zitje op de aluminium boot gemaakt. Als een koning wordt Lars dan ook het meer rondgescheurd! Hij is nota bene vandaag voor het eerst in Friesland! Ook zeilen is voor hem nieuw. Enfin, Marcel zal hem vandaag wel het één en ander gaan bijbrengen denk ik zo.

10:00 uur valt het eerste startschot (toeter…) en 1 van de Skûtsjes loop daarmee weer 5 minuten straftijd op omdat deze al over de lijn is gedobberd.

De wind is mini-minimaal. We hopen er maar het beste van. Sommige Skûtsjes komen toevallig in een windgebiedje terecht en schieten daardoor naar voren. Even later kakt daar de wind in en verderop gebeurt hetzelfde met een ander Skûtsje. Het is bijna geluks-dobberen. Na deze silverfleet gaan we terug naar Langweer en krijgen daar een prima nasi schotel geserveerd. Het is gezellig druk in de hoofdstraat, de zon schijnt lekker warm en we genieten van de sfeer.

De goldfleet gaat ook weer met hangen en wurgen om 14:00 uur van start. Ook dat gaan weer net goed omdat er voor mooi te weinig wind is. In de loop van deze wedstrijd komt er een tikje meer wind en we besluiten dat we gaan finishen bij de bovenboei. Ulbe Brandsma met Ut e Striid en Michiel Kalsbeek met de Reader Roek zijn in een spannende strijd verwikkeld. Ulbe pakt het tactisch aan en vaart door tot de hoge wal. Daar gaat hij pas overstag en krijgt daarmee recht op ruimte. Als hij eerder overstag was gegaan had hij waarschijnlijk net wel of net niet voor de Reader Roek langs gekund. Op eigen water pakt Ulbe dus de overwinning in deze grote finale.

Voor de uitslagen kijk op : www.skutsjesilenlangwar.nl

Voor de foto’s kijk hier

Voor de video klik hier

 

 


05-04-2011

ARCHIEF KWV LANGWEER

Geachte leden, Zoals bij velen bekend, oa via de najaarsvergadering eind 2009 , heeft mevrouw Mulder zich de afgelopen twee jaar ingespannen om ons archief te ordenen. 
Toen dat redelijk gelukt was, is het gehele oude archief overgedragen aan Het Friese Scheepvaart Museum, alwaar het veilig bewaard kan worden. Zoals wellicht niet algemeen bekend, is er vooral in en door de oorlog veel materiaal zoek geraakt, oa ondergebracht bij leden c/q inwoners van Sneek, waarbij zeer veel niet is terug gekomen, er moet her en der nog veel rond zwerven.
Eén van de conservatrices van het Scheepvaartmuseum, mevrouw Tichelaar , heeft zich veel moeite gegeven de zaken professioneel verder te ordenen, en hiervan een korte samenvatting gemaakt.
Op onze voorjaarsvergadering, 9 april (waar wij weer vele leden hopen te treffen, al is het maar voor de gezelligheid), ligt dit overzicht van mevrouw Tichelaar (mede dankzij het werk van mevrouw Mulder) ter inzage.

met varensgroet,
J.Michiel Alma
vz. KWV Langweer