Foto 2
Foto 2

Onvoorstelbaar dat dit evenement intussen al voor de 22e keer wordt gehouden.

Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoeveel deelnemers er bij waren in het 1994!

Met in 2015 12 deelnemende teams is dat in elk geval minder als in 2014 toen er nog 17 teams van de partij waren. We gaan in elk geval er alles aan doen om volgend jaar weer meer teams mee te laten doen.

Vrijdagmiddag maken Marcel, Cees en ondergetekende het startschip gereed. De vlaggenstellage wordt weer uit depot gehaald en op het dek gezet. Ook de overige spullen zoals toeter, vlaggen, finishstok, portofoons en dergelijke gaat weer aan boord.

zeilschoolkampioenschappen

Zeilschoolkampioenschappen

Zaterdagmorgen verzamelen we ons in de haven en na een bakje koffie vertrekken we richting het meer. Ik ga zelf intussen terug naar de Drie Zwaantjes om het palaver te doen.
We hebben dit jaar een prachtige wind uit het oosten, dat is eigenlijk de meest gunstige windrichting die je voor de Langweerder Wielen kunt bedenken. De start is dan nabij het dorp en de hoge boeien liggen bij de hoge brug. Zo kan in elk geval het hele meer worden gebruikt om op te kruisen.

Bij de aanloop naar de eerste start moeten we jammer genoeg de rattenstaart = uitstelvlag hijsen. De wind is aan het draaien en als we blijven liggen dan kan iedereen aan de wind naar de bovenboei varen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. We verkassen met het hele spul richting de molen en tegen tien uur kunnen we dan beginnen.

Er volgen twee mooie potjes en dan kunnen we eerst even lunchen in de Drie Zwaantjes.
Een heerlijk bakje tomaten- of mosterdsoep gaat er wel in. Intussen verwerk in alvast de uitslagen van de twee gevaren wedstrijden.

Om kwart voor twee vertrekken we weer met z’n allen in de aluboot richting het startschip.
Deze overtocht duurt niet lang, de piloot van het vaartuig weet de gashendel goed te vinden!

Half drie kan dan de 3e wedstrijd beginnen. De beide groepen van 24 teams starten keurig en na ruim een uur zeilen gaan we finishen. Met een aantal rode vlaggen kunnen we waarschijnlijk nog een lange avond –met veel protesten- tegemoet zien! Vreemd genoeg wordt er in het uur na de wedstrijd echter geen enkel protestformulier opgehaald. Het protestcomité wat uit voorzorg toch alvast maar naar Langweer was gekomen kan onverrichter zake weer huiswaarts keren.

We verwerken de middaguitslag en maken de indeling voor de Gold- en Silverfleet.
Met een overheerlijk nasi diner achter de kiezen vertrekken we tegen acht uur huiswaarts.

Zondag, als ik in de auto stap, is de voorruit licht bevroren. Het wordt een koude dag.
De windvoorspelling is windkracht 5 met vlagen 6 en dus besluiten we dat er met één rif zal worden gevaren. Dat wordt door de echte zeilers natuurlijk niet als wenselijk bestempeld.
Enfin, op het meer zijn we er toch wel van overtuigd dat dit een goed besluit is geweest.

Met twee mooie wedstrijden en wederom veel rode protestvlaggen beëindigen de instructeurs de strijd op het meer en vertrekken richting de Drie Zwaantjes. Nu worden er wel twee protestformulieren opgehaald en dus kan het Protest Comité acte de présence geven.
Tijdens de lunch verwerk ik de uitslagen en na behandeling van de protesten en verwerking daarvan in de uitslagen kan de eindstand worden opgemaakt.

Winnaars individueel zijn :
1e plaats De Ûlepanne A Bas Sijtsma
2e plaats De Randmeren Oscar Roelofsen
3e plaats Pean A Hylke Kooistra

Winnaars Goldfleet zijn :
1e plaats Vinkeveen A
2e plaats De Ûlepanne A
3e plaats De Randmeren

Winnaars Silverfleet zijn :
1e plaats De Ûlepanne B
2e plaats It Beaken
3e plaats Frissen

Met dank aan alle betrokkenen en terug kijkend op een mooi weekend vertrekt iedereen na de prijsuitreiking weer lekker doorgewaaid en opgeladen voor de winter huiswaarts.

Jan Spijkerman vanaf het startschip.