Foto 2
Foto 2

Link naar foto’s

Het is elk jaar spannend wat het weer gaat doen. Dit jaar is het al niet anders, de weersvoorspellingen beloven geen droog en warm weer. Gelukkig bestaan er jollenbroeken en kan ook de voering weer in de KWVL jassen worden geritst. Zo kunnen we de omstandigheden goed de baas.

Zaterdag beginnen we volgens planning om half tien met de eerste wedstrijd. Tien minuten later gaat ook de tweede groep van start. Vandaag wordt er gezeild om daarmee een indeling in de gold- en silverfleet te kunnen maken die voor zondag op het programma staat. Uit het hele land zijn zeilinstructeurs naar Langweer gekomen om met in elke valk 3 personen te strijden voor het kampioenschap. Met 64 valken op het water zijn er dus al een kleine 200 personen op het water. Het gaat gelukkig goed met het weer, nog steeds is het, op een paar losse druppels na droog gebleven.

Om 11:20 en 11:30 starten we de tweede serie wedstrijden voordat we tussen de middag in de Drie Zwaantjes in Langweer de lunch gebruiken. Nadat we allemaal weer wat opgewarmd zijn gaan we weer het water op en starten de beide groepen van elk 32 valken voor de derde wedstrijd. Er zijn een paar protesten die door de protestcommissie worden behandeld en met een voortreffelijke maaltijd is de zaterdag dan voor het wedstrijdcomité voltooid.

Zeilschoolkampioenschappen 2012

Zeilschoolkampioenschappen 2012

De zeilers hebben dan nog een gezellige avond voor de boeg met naar horen zeggen Nederlandstalige muziek.

Zondagmorgen -het begint nu steeds harder te waaien- starten we de goldfleet weer keurig op schema. Er zijn nu echter te veel zeilers die te vroeg over de startlijn zijn, dus wordt het een algemene terugroep. Bij de tweede start is er één valk te vroeg over de lijn, die gelukkig dat zelf ook doorheeft en keurig terugkeert achter de startlijn om vervolgens opnieuw te kunnen starten. De silverfleet, die om 09:45 uur van start gaat, gaat heel behoudend van start en daarbij zijn dus geen terugroepen nodig.

Tijdens de wedstrijd neemt de wind steeds meer toe en eerst één en later nog één valk slaan om.We zien de rescueboot in vliegende vaart voorbij scheuren die de verkleumde zeilers uit de eerst omgeslagen valk naar de kant brengt. De volgboot van de Ulepanne wordt gevraagd assistentie te verlenen om de omgeslagen valk te bergen. Daarna wordt ook de tweede omgeslagen valk het meer afgesleept.

Tijdens het finishen van de eerste wedstrijden besluiten we dat er één rif moet worden gestoken. We vertrekken weer met het startschip richting de startlocatie. Er komt een dikke bui aan en daarom gaat de rattestaart (uitstelvlag) er in. De windmeter wordt tevoorschijn gehaald en deze geeft 5½ á 6 Beaufort aan!

Na overleg besluiten we toch weer te gaan starten met de kanttekening dat we bij wind boven windkracht 6 het niet langer verantwoord vinden om door te gaan.

55 seconden na het strijken van de uitstelvlag blijkt dat de wind nu al 6½ Beaufort bedraagt en nemen we de beslissing om geen wedstrijden meer te zeilen vandaag.

Nadat de zeiler allen richting de haven zijn vertrokken blijkt dat onze accu niet meer is opgeladen en kunnen we niet meer starten! Gelukkig kunnen we met behulp van onze eigen accu die we gebruiken voor onze startcomputer en toeter en met de opgehaalde startkabels de motor weer aan de praat krijgen. De studpaal kan worden opgehaald en na het ophalen van de laatste boeien, het opruimen van alle materieel en het behandelen van de protesten is er weer de prijsuitreiking, waarbij onze voorzitter Michiel Alma de zeilers bedankt voor hun komst en aanwezigheid. Abel Zeilstra gaat aansluitend met behulp van Jan IJben over tot de prijsuitreiking.

Jan Spijkerman vanaf het start en finishschip.