Foto 2
Foto 2

In het najaar van 2017 word ik benaderd door de DNK of Langweer in 2018 ook deze kampioenschappen zou willen organiseren. Ik duik het internet even op om na te gaan waar DNK voor staat, nog nooit van gehoord. Enfin, in 2017 zijn de wedstrijden gehouden in Grou en daar vind ik wel het één en ander aan informatie.

kwv langweer DNK 2018We gaan ervoor en begin januari, nog voor de beurs Boot Holland heb ik een mooie poster klaar die tijdens de beurs zal worden opgehangen. Op zondagmorgen als ik al geruime tijd op Boot Holland heb rondgelopen word ik op de poster kenbaar gemaakt. Ik was hem zelf nog niet tegengekomen en ondanks mijn poging om een in het oog springend exemplaar te maken kwam hij wat mij betreft niet als knaller in beeld.

De aankondiging en wedstrijdbepalingen worden aangepast aan de Langweer situatie en komen prominent op de website van de KWV Langweer te staan.

Ik stuur de klasse organisaties een mail met de uitnodiging om aan de wedstrijden mee te doen en maak de inschrijfpagina geschikt voor opgave van de barbecue. Dan zijn we er klaar voor.

Langzaam begint de inschrijving op gang te komen en gestaag loopt het aantal inschrijvingen op.

Een week voor het evenement zijn er van de gewenste 90 deelnemers echter maar 58 ingeschreven en nu moet er een besluit vallen of we het weekend door laten gaan en of we de prijzen gaan bestellen.
Na wat overleg met de DNK gokken we het erop en ik besluit door te gaan. Gelukkig maar, op de laatste vrijdag 8 juni zijn er 94 inschrijvingen, de twee valken en één zestien kwadraat zijn te weinig om te starten maar daarna blijven de 12 voets Jollen, de Flitsen A, Flitsen B+C, de Olympia jollen, de Vrijheid, de Schakel en de Dertig Kwadraat over als te starten klassen.

Al vroegtijdig het startschip van Sloten met Gosse besproken en met Ben op ons eigen startschip kunnen we zaterdagmorgen beginnen. Alle boeien die we hebben worden rondom het meer op hun positie gelegd en de gebroeders Van der Lee hebben gelukkig de baggerwerkzaamheden voor het weekend stil gelegd. We zoeken een plekje op het meer dicht bij de pier en kunnen met wat schuiven van de bovenboei de Noordbaan varen. Dat blijkt eigenlijk best wel een handige baan te zijn, later op de dag kunnen we met de beide start- / finishboten elk op een verschillende plek finishen. Zo kunnen we de snelle boten nog wat langer door laten varen terwijl de Flitsen en 12 voets Jollen er eerder uit gehaald kunnen worden.

Ook op zondag is de wind nog steeds noord en wederom met schuiven van de bovenboei en de tweede bovenboei in de baan kunnen we er toch mooie wedstrijden uit halen. De wind op zondag is echter nogal aan de draaierige kant. Soms 25 graden naar links of 25 graden naar rechts ten opzichte van de bovenboei. Soms is de wind net weer goed als het startsein daar is maar bij de 5e wedstrijd bij de Schakels wordt het te dol. De uitstel gaat erin en Vincent racet naar de bovenboei om die te verleggen terwijl Hylke intussen de startlijn er weer goed inlegt. Dat sta je als wedstrijdleider wel te hopen dat de wind a.u.b. wel even in de nieuwe richting blijft staan. Soms moet je namelijk alles weer terug leggen op de vorige positie. Tja, dan denk je, had ik nu toch maar doorgestart, maar staten en bezeild naar de bovenboei is ook niet een eerlijke wedstrijd.

Eigenlijk stonden er 6 wedstrijden op de planning maar in overleg met de DNK besluiten we zondag na de 5e wedstijd dat het wel goed is. Het meer wordt weer leeg als alle boeien en boten terug zijn in de haven. De uitslagen worden verwerkt en we vertrekken richting de Drie Zwaantjes voor de prijsuitreiking.

Jan Stelwagen van het Watersportverbond reikt de prijzen uit en voldaan keren we na dit mooie weekend huiswaarts in de hoop dat de zeilers ook het Langweerder Weekend op 1 en 2 september zullen weten te vinden.

Jan Spijkerman / wedstrijdleider KWV Langweer.