Foto 2
Foto 2

Hein Ruyten Trofee 2015

Als voorbereiding op de komende wedstrijden op 24 en 25 oktober besluit ik in de week voor de wedstrijden om een vergelijk te maken tussen de verschillende startprocedures met de bijbehorende vlaggen. Iedere procedure heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Ik zal onderstaand in het kort aangeven wat de verschillen zijn. (hij kan ook zij zijn!)

P-vlagP-vlag; Normale startprocedure, een zeiler die te vroeg start kan de fout herstellen door na de start volledig achter de lijn te DIPPEN. Bij een herstart mag hij gewoon weer meedoen.

 

 

I-vlagI-vlag; Buitenom regeling, een zeiler die in de laatste minuut voor het startsein voor de startlijn zeilt, kan de fout herstellen door buitenom terug te gaan. (dippen mag dus niet!) Bij een herstart mag hij gewoon weer meedoen.

 

 

Z-vlagZ-vlag; Hij krijgt een DNC = Did Not Compete als hij niet DIPT en als hij wel DIPT krijgt hij de 20% scorestraf = afgerond naar boven 20% van het aantal deelnemers bij zijn finishplaats opgeteld met een maximum van het aantal deelnemers+1. Bij een herstart mag hij gewoon weer meedoen.

 

 

I-vlagZ-vlagIdem als bovenstaand aangegeven maar nu mag er niet GEDIPT worden, de zeiler moet buitenom terug.
Bij een herstart mag hij gewoon weer meedoen.

 

 

U-vlagU-vlag, Als de zeiler in de laatste minuut voor het startsein voor de startlijn zeilt krijgt hij een UFD = U-Flag-Disqualification. Deze fout is niet te herstellen. Bij een herstart mag hij gewoon weer meedoen.

 

 

Zwarte-vlagZwarte vlag, Als de zeiler in de laatste minuut voor het startsein voor de startlijn zeilt krijgt hij een BFD = Black-Flag-Disqualification.
Deze fout is niet te herstellen. Bij een herstart mag hij niet meer meedoen. Doet hij dat wel dan krijgt hij een DNE = Disqualification-Not-Excludable

Zaterdag beginnen we met de P-vlag en nadat we de I-vlag nog hebben geprobeerd eindigen we uiteindelijk met de Zwarte vlag. Dat komt op zich niet zo vaak voor, in mijn 18 jaar op het startschip is dit denk ik de derde dag dat deze vlag uit de kast kwam. Toen we de zwarte vlag voor de eerste keer moesten gebruiken hadden we niet eens een zwarte vlag aan boord. Die betreffende zaterdag dus snel naar Tineke van der Ley om een zwarte rok te verknippen tot een zwarte vlag. Daarmee konden we op zondag de O-jollen op het Tjeukemeer starten!

Ook zondag lukt het bij de Ynlings niet om zonder zwarte vlag te starten, maar het gevolg is wel dat we daarna iedere keer een schone start kunnen noteren. Met in het totaal 10 wedstrijden in twee dagen besluiten we het wedstrijd seizoen. Nog nagenietend van het prachtige weer kunnen we tegen vijf uur de prijzen gaan uitreiken.
In 2016 zal de Hein Ruyten Trofee voor de vijfde keer worden verzeild het geen een lustrum is. We gaan proberen 50 boten aan de start te krijgen.

Graag wil ik alle betrokkenen en vrijwilligers bedanken voor hulp in het afgelopen jaar.
Met name ook dank aan Marcel die ondanks de nieuwbouw weer altijd paraat stond rond de wedstrijden.

Jan Spijkerman vanaf het startschip.