Foto 2
Foto 2

Een enorme bovenboei met een doorsnede van ik denk een meter of vijf lag zaterdagmorgen klaar aan de wal. Maar liefst vier ankers om het ding op de plek te houden, dus dat belooft nog wat. De bedoeling is dat de toeschouwers straks op het meer in deze bovenboei plaats kunnen nemen om daarmee van heel dicht bij de Yngling’s de boei te kunnen zien ronden.

Hein Ruyten Trofee

Hein Ruyten Trofee was groots succes!

Ook de Simmerwille is dit jaar weer van de partij, een prachtige klassiek rondvaartschip waarvan de geschiedenis terug gaat tot 1916 en die wordt ingezet als varende tribune voor alle belangstellenden die ook wel eens een zeilwedstrijd van heel dichtbij willen meemaken.
Een pendeldienst tussen de oude haven in Langweer en de Simmerwille verzorgde de aan- en afvoer van belangstellenden.

Zaterdag, als ik van huis vertrek is het nog knap mistig in de Flevopolder maar gelukkig klaart het bij Emmeloord al behoorlijk op. Als ik Langweer nader schijnt zelfs de zon. Er is gelukkig ook wat wind, als is het niet echt heel veel.

Dit jaar met 37 boten aan de start gaan we een mooi plekje op het meer opzoeken zodat we een startlijn van ca. 300 m1 kunnen maken. Dat is nodig bij een zo grote vloot.

De zeilers krijgen er na de eerste wedstrijd zin in en bij de tweede start op zaterdag volgt er een algemene terugroep. We besluiten de “Japanner” te gebruiken, echter zonder resultaat.
Dan de “Zwarte Vlag” er maar bij. Zeilers die dan nog voor de lijn zijn binnen de 1 minuut voor het startsein krijgen een BFD = Black Flag Disqualification = Zwarte vlag diskwalificatie. Vier zeilers hebben dat niet door en lopen daarmee inderdaad een BFD op!.

Ook bij de derde en vierde wedstrijd van zaterdag gebruiken we nu consequent de zwarte vlag. Daarmee houden we de startlijn keurig schoon.

Met vier starts tussen 13:00 en 16:30 uur is het voor zaterdag mooi geweest. De uitslagen worden na elke wedstrijd al op het startschip verwerkt en op Internet gezet zodat de mensen op de Simmerwille ook tijdens de wedstrijden op de hoogte blijven van de stand van zaken.

Na een extra uurtje slapen op zondagmorgen (de wintertijd gaat weer in) beginnen we om 11 uur met de 5e wedstrijd van het weekend. Eerst maar weer gewoon met de P-vlag, we willen niet meteen met de “Zwarte vlag” beginnen. Dat gaat wonderbaarlijk goed, de hele zondag lukt het om keurige starts te krijgen met de normalen P-vlag. Met uiteindelijk 9 wedstrijden wordt het een mooi evenement. De wind is vandaag ook wat meer als gisteren en daarmee neemt de spanning op het water evenredig toe. Soms komen er vier boten bijna tegelijkertijd over de finish en daarmee is het snel kijken en schrijven geblazen om de finish volgorde goed op papier te krijgen.

Enfin, dat lukt allemaal, mede ook omdat we met drie mensen schrijven.
Zo kunnen we de eventuele hiaten in de uitslagen er nadien nog uit halen.

Tegen half drie is het mooi geweest, de zeilers hebben zich uit de naad gewerkt en vertrekken richting haven alwaar Marcel –onze havenmeester- weer 37 Ynglings uit het water takelt.
Om vijf uur volgt de prijsuitreiking en wordt de wens uit gesproken dat er volgend jaar minimaal 40 boten aan de start verschijnen.

Jan Spijkerman vanaf het startschip.