Foto 2
Foto 2

Wedstrijdverslag Nederlands Kampioenschap Sprint in de Valkenklasse 2017

Het meer wat door de Gebroeders van der Lee keurig vrij gemaakt van baggerbakken en het uitgangspunt was dat er zonder problemen kon worden gezeild in het gedeelte van het meer oostelijk van de Scharsterrijn.

Het donker blauwe gedeelte van het meer was nog niet op een diepte van 2.30 maar hier is Van der Lee nog bezig met zijn werkzaamheden, echter de diepte aldaar was minimaal de oude diepte van het meer en dus geen probleem met een Valk -heeft een diepgang van 80 cm- om te varen.

Wij zochten zaterdagmorgen een plekje op het meer en kregen al voor de wedstrijd signalen dat er minimaal twee valken fors aan de grond waren gelopen. De fokkenist die in de trapeze hing werd “gelanceerd” richting de voorstag, dus dit was ook niet een kleine richel.

Na deze constatering hebben wij noodgedwongen -om geen verder risico te lopen- het hele veld moeten verplaatsen naar een voor ons ongunstigere locatie meer naar het oosten.
Het gevolg van deze move was dat bij de eerste wedstrijd de targettime van 15 minuten bij lange na niet werd gehaald. De eerste valken schoven al na 7 á 8 minuten over de finish.

Na deze constatering besloten we het ruimewindse rak van boei 1 naar 2 aan te passen en de
Valken boven de ondiepe plekken langs voorbij deze locatie weer naar beneden te laten varen.

Hiermee wordt de targettime weer een beetje verlengd al blijft het lastig om met de baan over de korte zijde van het meer de gewenste targettime te halen.

Zondagmiddag om 12:30 kwamen wij terecht aan de oostzijde van de put van Krul. Bij Hette brak zijn roerborgpen, dus zijn houten roer wat misschien 70 cm diepgang heeft is daar op een obstakel geknald en omhoog gekomen. Na een korte noodreparatie achter het startschip konden we beginnen met de 10e wedstrijd van het weekend.

Dit blijkt nog knap lastig te zijn, vlak voor de start gaat de wind 30-40 graden om en de rattestaart moet er in. Ik besluit even te wachten wat de wind gaat doen. Iedere keer als er een donkere wolk verschijnt, trekt de wind om. De keuze om te wachten of om de hele baan te gaan aanpassen blijft een lastige keuze. Soms heb je alles verplaatst en gaat daarna de wind weer terug!

Enfin, uiteindelijk lukt het om na ca. een half uur vertraging te starten. We constateren 4x een OCS en één van de valken keert terug om zijn fout te herstellen. De anderen varen door.

De meeste starts gaan uitstekend, alleen op zaterdag komt twee maal de U vlag tevoorschijn.

Verder kunnen we met de P vlag vrijwel alle wedstrijden gestart krijgen. De meningen om nog wel met de P of direct met de U vlag te starten zijn wat dat betreft nog niet éénduidig.

Zondag tegen half drie finishen we de laatste valk van de 12e wedstrijd van het weekend en
Iedereen vertrekt richting de haven waar Marcel al weer paraat staat om de meeste valken uit het water te tillen.

Iets over vieren beginnen we met de prijsuitreiking met op de

1e plaats Hette van der Zwaag en Johan Weissenbach
2e plaats Menno Huisman en Marcel van der Kooi
3e plaats Freak Zandstra en Runo Jansen.

Al met al weer een prachtig weekend met een mooie wind en zonnig weer.
Jan Spijkerman vanaf het startschip