Foto 2
Foto 2

11 en 12 oktober 2014

Dit jaar voor het eerst zonder Abel Zeilstra die al sinds de oprichting in 1994 elk jaar van de partij is geweest. Een markante verschijning die met veel enthousiasme elk jaar zijn eigen stempel op dit jaarlijks terugkerend festijn gaf.

KWVL2_DSC04466kleiner

De stichting Zeilschool Kampioenschappen is dit jaar overgegaan naar de KWV Langweer die voor de voortzetting van de kampioenschappen zal zorgdragen.

Vooruitlopend op de wedstrijden eerst maar eens een avond bij Abel op bezoek in zijn prachtige appartement die uitzicht heeft op de Batavia Haven in Lelystad. Wat een prachtig uitzicht op het wedstrijdgebied waar vaak matchraces worden gehouden.

Enfin, gewapend met de nodige voorlichting van Abel beginnen we op vrijdagavond in De Wielen met het verstrekken van de enveloppen met daarin willekeurig de bootnummers.
De rood, wit, groene en blauwe vlaggen worden uitgereikt en het eerste probleempje dient zich al aan! Krijgen we geen protestvlaggetjes? Oeps, dat was niet bij ons opgekomen.
Gelukkig kunnen we deze fout de volgende ochtend bij het palaver al meteen weer rechtzetten.

Na een minuscuul uitstel van 10 minuten kunnen we op zaterdagmorgen om 09:40 uur met de eerste groep van 34 valken beginnen. Ook de tweede groep gaat aansluitend om 09:50 uur van start.

Dit jaar niet de gebruikelijke –bijna standaard- wedstrijdbaan maar voor het eerst op de Langweerder Wielen een inner- en outerloop! Wel spannend hoe de zeilinstructeurs hier op zullen reageren. De meningen zijn verdeeld. Er komen signalen dat dit een niet zo goede keuze is, maar als ik later op zaterdag en zondag er naar vraag zijn er ook een aantal deelnemers die het juist wel fijn vonden om eens wat anders als anders te doen.

De starts op zaterdag zijn gemiddeld aan de voorzichtige kant. Met één individuele terugroep in de derde en vijfde start vragen wij ons op het startschip af waarom er niemand start op snelheid. Misschien door de beperkte wind wacht iedereen maar dobberend op de startlijn op het startsignaal. Niet zo spectaculair dus.

Na het verwerken van de uitslagen op zaterdagavond wordt de Gold- en Silverfleet indeling gemaakt. Helaas gaat dat niet helemaal goed, per abuis is Aquavitesse in de Silverfleet ingedeeld. Gelukkig kan dit nog worden hersteld voordat de deelnemers op zondagmorgen zich richting het startgebied begeven.

Zondagmorgen is het wat zoeken naar de windrichting. Als we net begonnen zijn in de procedure gaat de wind om en moeten we de uitstelvlag trekken en verkassen. Een half uur later kunnen we opnieuw beginnen met het starten van de Goldfleet. Er is iets veranderd, de zeilers hebben meer drang om te winnen en dus eindigt de eerste start in een algemene terugroep. De tweede start –die we met de jappanner doen- eindigt wederom in een algemene terugroep. Tja, ik duik de koffer met vlaggen in om de zwarte vlag te zoeken. Gelukkig kom ik hem al snel tegen, het lukt echter qua tijd al niet meer om hem aan de lijn vast te maken en dus staat Peter –de wedstijdleider- bij het voorbereidingssein als levende vlagophouder met de vlag paraat. Snel een touwtje eraan en dan is dat ook weer opgelost. De start met de zwarte vlag gaat nu goed. Iemand die met de zwarte vlag omhoog over de lijn gaat is de klos en krijgt een DSQ. Dat wil natuurlijk niemand en dus hebben we de derde keer een schone start.
De valken verdwijnen na de start in de mist, de bovenboei is al bijna onvindbaar geworden!

De Silverfleet die aansluitend start zijn natuurlijk al wat voorzichtiger geworden om niet de kans te lopen om ook met een zwarte vlag te starten en gaan dus weer schoon van start.

Het begint nu steeds minder te waaien en met veel pijn en moeite lukt het ons nog om de Goldfleet de tweede keer te laten starten . Natuurlijk wel direct met de zwarte vlag, ahum!

Aansluitend willen we de Silverfleet van start laten gaan maar de wind laat het nu helemaal afweten. Er zit niet anders op dan met de N boven A vlag te gaan rondvaren. Vandaag geen wedstrijden meer en de Goldfleet die reeds was gestart kan ook de wedstrijd niet meer afmaken.

Met nog een aantal protesten kan het driekoppige protestcomité vervolgens aan de slag.
Nadat de protesten zijn behandeld en de uitslagen zijn verwerkt volgt de prijsuitreiking.
Door een niet door mij opgemerkte formulefout in het Excelsheet gaat de prijsuitreiking helaas ook niet helemaal correct. De derde en vierde prijs in de Silverfleet zijn omgewisseld.
Ik bied dan ook voor deze fout mijn welgemeende excuses aan.

Namens de KWV Langweer, De Drie Zwaantjes, de stichting Zeilschool Kampioenschappen en de vrijwilligers wil ik iedereen bedanken voor het weekend en kijk al weer uit naar het NZK van 2015

Jan Spijkerman.

 

 

INDIVIDUEEL KLASSEMENT NZK 2014 (pdf)