Foto 2
Foto 2

De wind, hoe komt het met de wind, weinig of geen wind, de diverse weer app’s raadplegen
en dan nog steeds geen enkele zekerheid wat het nu gaat worden.

Enfin, vrijdag gaat het beginnen. Met de nodige voorbereidingen en het maken van het programmaboekje met daarin de wedstrijdbepalingen en nieuwe banen / vlaggenkaarten
vertrek ik richting De Drie Zwaantjes. Tegen negen uur komen de diverse zeilscholen binnen en om half tien beginnen we met het verstrekken van de benodigde spullen, vlaggen, banenkaart, bootnummers, programmaboekje en dergelijke.

Buiten ons zicht gaan de zeilscholen naar de haven op zoek naar hun polyvalk om deze wedstrijdklaar te maken. Er wordt flink geschrobd en geboend om de onderkant van de boot toch vooral maar lekker glad en schoon te krijgen.

Mooi is dat er dit jaar zeilscholen bij zijn die nog niet eerder aan de N.Z.K. hebben deelgenomen.

Zaterdagmorgen verzamelen we ons in de verenigingshaven en maken het startschip klaar voor gebruik. Wij vertrekken richting palaver en het startschip zoekt een plekje op het meer.

5 minuten later als gepland valt het eerste startschot en met een pauze van 5 minuten vertrekt ook daarna de tweede groep. Ruim een uur later beginnen we met finishen. Als er 10 valken zijn gefinisht laat de wind het helemaal afweten. Nog 54 valken dobberen stuurloos op de spiegelgladde Langweerder Wielen. We besluiten de wedstrijd af te breken, hoe sneu ook voor de gefinishte boten maar dat is richting de anderen wel zo eerlijk. Helaas gebruik ik de verkeerde vlag N boven A
en dat geeft aan dat er vandaag verder geen wedstrijden meer zullen worden gezeild!

Dat was echter niet de bedoeling en we varen met de speedboot bij iedereen langs om aan te geven dat we toch wel voornemens zijn om vandaag nog verder te zeilen.

De Nederlandse Zeilschool Kampioenschappen 2016 - Geen wind

Geen wind!

Het lukt zaterdag uiteindelijk om drie uur, na lang wachten op wind, om weer opnieuw te beginnen met de wedstrijden. De tweede startserie volgt om kwart over vier en met het vooruitzicht dat er zondag waarschijnlijk weinig tot geen wind te verwachten is besluiten we om ook nog een derde wedstrijd te varen. Deze 3e race start om 17:40 uur. De Drie Zwaantjes wordt ingeseind dat het eten met een uur moet worden uitgesteld en tegen 19:00 uur zijn we klaar voor vandaag.
Dat is maar goed ook, het begint in deze tijd van het jaar al weer behoorlijk vroeg donker te worden.

Ik kruip achter de laptop om de punten te verwerken en om de gold- en silverfleet te bepalen.
Tussen de bedrijven door krijgen we een meer dan heerlijke maaltijd voorgeschoteld die door velen met complimenten richting de kok wordt opgepeuzeld.

Ik vertrek huiswaarts maar de zeilinstructeurs / instructrices gaan er nog een gezellige avond van maken. Zondagmorgen hoor ik dat de festiviteiten tot een uurtje of half vijf zijn doorgegaan.

Zondagmorgen waait het van geen meter, je kunt je haren wel kammen in de spiegeling van het meer! Iedereen blijft aan de kant en we wachten op wind.

Zoals voorspeld begint het tegen 12 uur iets te waaien. Nadat we dit een kwartiertje hebben aangezien waarschuwen we de zeilers dat we toch nog gaan varen.

We starten de eerste groep om13:25 uur maar moeten vervolgens 6 minuten later de wedstrijd al weer afbreken omdat de wind volledig aan het draaien is. De bovenboei is opeens bezeild.

Alle boeien gaan weer uit het water en het startschip vertrekt naar een ander plekje.
De boeien worden weer op hun nieuwe plek gepositioneerd en 13:55 gaat de goldfleet van start.
Het wordt nog wel erg spannend. Als er bij deze groep een algemene terugroep noodzakelijk zou zijn geweest dan hadden we een groot probleem gekregen!

In de wedstrijdbepalingen was aangegeven dan er zondag na 14:00 uur geen waarschuwingssein meer mocht worden gegeven. Het waarschuwingssein van de silverfleet klonk om 14:00 uur en dus kon er gelukkig nog net geoorloofd gestart worden.

Dat was wel heel erg spannend en op de valreep.

Zoals we deze twee dagen wel gewend waren geworden liet de wind het ook deze laatste wedstrijd weer bijna afweten. De wind draaide 180 graden en de benedenboei werd opeens een bovenboei.
Gelukkig hadden we net besloten om de wedstrijd dan maar in vredesnaam te gaan afkorten.
De goldfleet finishte in de outerloop baan en de silverfleet bij de innerloop baan.

Op twee boten na lukte het om binnen de tijdslimiet van 20 minuten alle boten over de lijn te krijgen.

Door al deze toestanden konden we pas tegen half vier gaan lunchen!

Na het nodige rekenwerk en het opruimen van de spullen konden we tegen half zes beginnen aan de prijsuitreiking.

Al met al een zeer enerverend weekend met blije zeilscholen die voor de 23e keer in Langweer streden om de overwinning.

Alle vrijwilligers en mensen van De Drie Zwaantjes, bedankt voor dit mooie weekend.

Jos & Jan Spijkerman vanaf het startschip