Foto 2
Foto 2

Verslag Nederlandse Zeilschool Kampioenschappen 2019

Dit jaar voor de 26e keer kampioenschappen. Het kost dit jaar wat meer moeite om de deelnemers te bewegen om zich op te geven. Het blijkt iedere keer een uitdaging voor de zeilscholen om genoeg instructeurs te vinden die zin en tijd hebben om het tweede weekend in oktober naar Langweer te komen. Vorig jaar nog 14, maar dit jaar nog maar 9 teams die meedoen.

Tijdens het weekend hebben we het erover en les geven of krijgen in een kielboot is op de zeilscholen iets was steeds minder voorkomt. Vaak wordt er gevaren in één of tweemans zwaardboten en de instructeurs varen er met bootjes met buitenboord motor achteraan of omheen.

Dat blijkt ook wel als mij dit jaar de vraag wordt gesteld of we de zeilschool kampioenschappen ook niet met Vago’s kunnen gaan varen. Iets om te proberen dus gaan twee enthousiaste instructrices er mee aan de slag. In de uitnodigingsmail van het NZK geeft ik aan dat we graag dit jaar hiermee op proef in een klein veld willen gaan proefvaren.

Uiteindelijk blijkt dit niet te gaan lukken en komen er dus geen Vago’s naar Langweer.

Zaterdag om half acht, als we in de haven aankomen is het nog maar net aan licht. Het startschip ligt al weer klaar en Marcel heeft zelfs de boeien al op het schip klaargelegd. Dat is natuurlijk heel prettig.

10 voor half tien gaat de oranje vlag omhoog. Voor die tijd ben ik naar De Drie Zwaantjes vertrokken om het palaver te houden. Spreken voor een groep is voor mij een lastig iets. In mijn fantasie kan ik dat heel goed en een grapje tussendoor is ook geen enkel probleem. De werkelijkheid is echter anders. Na een aantal nuttige mededelingen loop ik vast in wat ik ook al weer wilde zeggen.
Opschrijven en van een briefje voorlezen is nou ook niet mijn ideaalbeeld van een motiverende spreker. Aan het eind van de dag als ik naar huis rij bedenk ik dat ik me niet eens heb voorgesteld!

Enfin, na het palaver op zaterdag vertrek ik richting startschip. De baan ligt er al in en we kunnen dus mooi beginnen. Na de eerste volgt aansluitend de tweede wedstrijd. Het is en blijft lastig om de wind in te schatten en te bepalen of er nu één, twee of drie rondjes gevaren moeten gaan worden. Gelukkig zijn de inschattingen goed en na ongeveer 5 kwartier kunnen we beginnen met finishen.

Tussen de middag eten we in De Drie Zwaantjes en komen weer wat op temperatuur. Vanmorgen regende het eerst en op het startschip is het maar koud als je alleen maar op één plek staat.

De voorspellingen voor morgen zijn een stuk florissanter met 20 graden verwacht!

Om half drie gaan we weer verder met de derde wedstrijd en bij het finishen worden wat rode protestvlaggen geconstateerd. Werk aan de winkel voor Jos en Eef. Met gezwinde spoed worden te protesten behandeld en verwerkt en ik kan de indeling in gold- en silverfleet gaan maken.

Na het eten (Indische rijsttafel) vertrekt ik naar huis.

Op de terugweg radio Continu op de radio (mijn favoriete zender) en met een goed gevoel overdenk ik de dag en kom tot de conclusie dat de zeilschoolkampioenschappen heel speciaal zijn.

De volgende ochtend heb ik het sterke gevoel daar iets mee te moeten. Bij het palaver van de vrijwilligers vertel ik over het feit dat ik op 14 jarige leeftijd met Jos samen naar de zeilschool Blauwhûster Pollen ging waar Vincent Veeger les gaf. In één dag les van Vincent had ik meer geleerd als van alle andere instructeurs in de hele week. Omdat Vincent, Jos en ik nu 55 jaar na dato nog steeds samen in de zeilwereld optrekken maakt de zeilschoolkampioenschappen in elk geval voor mij toch een zeer memorabele belevenis. Vroeger had ik heimwee naar de zeilschool en nu heb ik dat gevoel in gematigde vorm op zondagavond ook als ik weer huiswaarts keer na de wedstrijden.
Op het aansluitende palaver in De Drie Zwaantjes vertel ik dit verhaal aan de deelnemers die met een fijn applaus reageren als ik mijn verhaal afsluit. Open praten over je gevoel is denk ik het geheim om in contact te komen met de toehoorders. Later krijg ik van verschillende mensen een goed gevoel terug en ik ga deze keer nog veel blijer naar huis als gewoonlijk.

Na dit verhaal gaan we zondag nog twee wedstrijden varen. De voorspelde Zuidwind blijkt op de Langweerder Wielen bijna oost te staan. De eerste wedstrijd kunnen we gelukkig uitvaren maar daarna draait de wind toch richting Zuidoost. We verplaatsen de baan en varen de laatste wedstijd van het weekend. Ook bij deze finish zijn er weer rode vlaggen en de protestcommissie doet adequaat zijn werk. Geheel volgend planning volgt om half vier de prijsuitreiking.

Nederlandse Zeilschool Kampioenschappen 2019

Nederlandse Zeilschool Kampioenschappen 2019

Met dank aan alle betrokkenen voor het steeds leuker wordende NZK.

Graag tot volgend jaar. Jan Spijkerman vanaf het startschip.