Foto 2
Foto 2

45 Soeverein bij NK sprint

Na vorig jaar een uitstapje gemaakt te hebben naar de Kaag, was dit jaar het sprintkampioenschap weer als vanouds op de Langweerderwielen. En dat trok een hoop Friese valkenzeilers met aspiraties voor de winst. Maar gelukkig waren er ook genoeg Hollanders die de moeite hadden genomen de valk aan te haken en naar Friesland te komen. Met 22 boten aan de start werd het veld opgesplitst in 4 poules, herkenbaar aan felgekleurde linten aan de giek. Op zaterdag was om kwart voor 10 het palaver waarbij instructies werden gegeven omtrent de mogelijkheid tot protesteren en direct op het water tussen de wedstrijden in de conflicten op te lossen middels arbitrage. Daarna was er een mooi moment waarbij door Hero Mulder bekend werd gemaakt dat dit weekend (en vanaf nu bij elk NK sprint) gestreden zou worden om de Reinard Mulder wisseltrofee. Er werd kort teruggeblikt op wat Reinard voor het zeilen en de klasse heeft betekend en door de NK sprint wisselprijs naar hem te vernoemen, blijft hij er voor altijd toch een beetje bij.
Om 11 uur gingen we echt van start. Voor een aantal was het wel even inkomen en anderen vonden de omstandigheden behoorlijk lastig. De wind wisselde veel in sterkte en richting, zodat het voor het comité ook uitdagend was om de baan er goed in te leggen, maar dat werd uitstekend gedaan. Door de meesten werd wat wisselend gevaren, maar daardoor bleef de spanning er goed in. Na 3 potjes mochten we even naar de wal voor de lunch en om 2 uur gingen we weer verder voor nog 6 poulewedstrijden. Er werd het hele weekend met een U vlag gevaren en in de middag leverde dit wel een aantal keer UFD op bij te gretige starters. Maar ach, als je nooit te vroeg bent, ben je altijd te laat, heb ik wel eens begrepen. Uiteindelijk bleken Marcel en Menno met maar 10 punten toch wel erg veel beter dan de rest te hebben gevaren. Maar op plek 2 t/m 5 stonden 4 teams met elk 25 punten (Hette/Johan, Oebele/Hylke, Jelle/André en Jelmer/Onno), dus daar kon nog veel gebeuren. Verder werd duidelijk dat de Friezen het met dat lastige windje over het algemeen beter onder de knie hadden dan de Hollanders. Na de wedstrijden was er een heerlijk warm buffet georganiseerd in de 3 Zwaantjes waar de meeste zeilers genoten van een hapje en drankje.
Op zondag waaide het flink harder en moesten we al vroeg het water op. De verdeling in Gold- en Silverfleet zorgde ervoor dat iedereen met passende concurrentie flink moest blijven strijden voor de winst. Er werd scherp gestart met in de Silver ook een paar keer een algemene terugroep. En dat scherp starten was ook echt nodig om er bij te blijven. De gijpboei leverde een paar interessante situaties en spannende momenten op, goed te zien voor de support op het startschip.