Foto 2
Foto 2

Verslag open zeilwedstrijden Koninklijke Watersport Vereniging Langweer.

Dit jaar varen we op de uitgebaggerde Langweerder Wielen en met de nieuwe banenkaarten.
Er zijn wat foutjes uit de voorgaande banenkaarten gehaald en de nummering van de banen is wat mij betreft wat logischer geworden. Baan 1 is de Noord baan, baan 2 de Noordoost baan enzovoort.

De nieuwe blauwe boei 6A wordt dit jaar al meteen gebruikt. Ook voor het leggen van de boeien heb ik voor het eerst mijn GPS gebruikt om naar de juiste positie te varen. Dat is wel heel handig zo blijkt.

Zaterdag is er een mooi windje voorspeld, maar de werkelijkheid is toch weer anders.
We moeten vaak de rattestaart hijsen en wisselen dan van positie op het meer en van baan.

De morgenwedstrijd lukt nog net met net voldoende wind maar na de middag is de wind steeds aan het draaien.

Het weer is echter fantastisch, ik denk zo’n 27 á 28 graden, en de zon laat zich van zijn beste kant zien. De dames in de “meldkamer” kunnen het maar amper volhouden achter glas. Wij staan lekker op heb bovendek van het gehuurde startschip van Sloten terwijl het contra- en finish comité bij het pin-end van de startlijn de wacht houdt totdat alle boten –dit jaar 67 boten aan de start- zijn vertrokken. Na deze dag op het water hebben we allemaal weer een mooi bruin kleurtje opgelopen en zijn de vitamines C! of D! weer aangevuld.

Er is een mooi veld met 29 stuks Flitsen en 23 stuks 12 voets Jollen. Een aantal 12 voets Jollen zeilers heeft voor Langweer gekozen terwijl er in hetzelfde weekend ook Nederlandse Kampioenschappen werden verzeild op de Loosdrechtse Plassen. Volgend jaar zal het NK
12 voets Jollen op de Langweerder Wielen worden verzeild.

Zaterdag na de middag starten we volgens schema de BM-ers, de Bulthuisjollen en de GWS-en op baan 4 (de Zuidoost baan). De Flitsen en de 12 voets Jollen kunnen echter vanwege de steeds draaiende wind uiteindelijk, na een uur prutsen met boeien en startlijnen, eindelijk weg op baan 5 (de West baan)

Tegen vijf uur finishen we de laatste boot en vertrekken richting de haven om de uitslagen te verwerken.

Zondag is het een stuk koeler, het scheelt wel 10 graden met zaterdag. Gelukkig is de wind op zondag wat stabieler en neemt gedurende de dag ook nog een beetje toe. Zondag varen we de West baan en dat blijft de hele dag zo. Vanuit de Flits C zeilers kwam de vraag waarom ik deze zeilers op zaterdag eerder van het water haalde terwijl dat kennelijk inmiddels veranderd was. Op zondag laat ik deze jonge zeilers/zeilsters dan ook gewoon meevaren met de rest. Rond de streeftijd van 1½ uur finishen we de morgen- en de middag wedstrijd terwijl ik live de uitslagen in mijn laptop verwerk.

Nadien hoeven we dan alleen nog maar deze ingevoerde gegevens te vergelijken met de uitslagen op papier. Dat scheelt nadien weer extra tijd.

Na het opruimen van de boeien en wedstrijdbenodigdheden en het op de trailer zetten van de boten door de zeilers kunnen we om half vijf beginnen met de prijsuitreiking. Deze keer buiten voor De Drie Zwaantjes.

Terug kijkend op weer een mooi weekend met wat mij betreft een te karig aantal deelnemers gaan we ons weer voorbereiden op de volgende 4 zeilweekenden die er nog aan zullen komen.

Met dank aan alle vrijwilligers en deelnemers die ook voor het voortbestaan van ons evenement zorgdragen zou ik zeggen, heel graag tot volgend jaar.