Foto 2
Foto 2

Een dikke wind, dat is wat me op het palaver van zaterdagmorgen nog goed is bijgebleven.
Sieb Bandstra heeft ‘s morgens weer een prachtig peteer met als emotioneel moment het overlijden van Jildau Lageweg, dochter van Rene Lageweg die sponsor is van het Skûtsje Gerrit de Vries.
We houden een minuut stilte en zullen straks op 10 minuten voor de start gaan “Nokken”
Dat doen we anderhalf uur later nogmaals bij de B-poule.

Als we na het palaver het meer op gaan om een plekje te zoeken is het met de betonning van de baggerwerkzaamheden best wel lastig om de juiste positie voor het startschip te vinden.

Vrijdagmiddag als we toch maar even op het meer gaan kijken hoe de zaak er voor staat besluiten we al om niet met de normale 8 wedstrijdbanen te gaan varen, maar om in plaats daarvan met een
Olympische baan te gaan varen. Voor kinderen is dit de appelflap – frikandel baan. Eerst een driehoek om drie boeien en daarna op en neer naar de boven- en onderboei enzovoort.

Om halftien waait het nog windkracht 6 met uitschieters richting windkracht 7 Bft.
De uitstelvlag gaat er in en de Skûtsjes blijven op een enkeling na aan de kant.
O.a. de Singelier maakt nog een slag maar vertrekt al spoedig weer richting de haven.

De familie Lageweg is inmiddels ook achter het startschip gaan liggen om het “Nokken” van dichtbij mee te kunnen maken. Dat is denk ik een ontzettend emotioneel moment voor de familie.

Het loopt allemaal anders omdat de wind maar niet wil afzwakken. De voorspellingen voor de rest van de dag zijn ook al niet veelbelovend en dus wordt er na overleg besloten de wedstrijden voor vandaag af te gelasten.

Skûtsjesilen Langwar 2016

Laatste groet en eerbetoon aan Jildou Lageweg.

Zondag gaan we met een mooie wind het meer op en zoeken een plekje. Om 10 voor halftien klinkt er een luid hoorn signaal over het hele meer en alle Skûtsjes laten hun gaffel een stuk zakken als laatste groet en eerbetoon aan Jildou Lageweg. Hier moet je wel even van slikken.
Een minuut later klinkt er weer een signaal en alle gaffels worden weer gehesen. Om half tien valt dan het eerste startschot (in ons geval geluidssignaal) en de A-poule begint met hun eerste wedstrijd.
Na ca. 50 minuten gaat Sieb beginnen met finishen bij de bovenboei en wij maken ons klaar voor de start van de B-poule die om 11 uur gaat beginnen. Dat lukt echter even niet, de uitstel komt er aan te pas en na wat aanpassingen van de baan kan ook de B-poule om kwart over elf van start.
Met een mooie wind zeilt deze groep ook een mooie wedstrijd en kan Sieb ze weer de bovenboei finishen. Hierna eten we met zijn allen aan boord van het startschip.

Er zijn echter een aantal protesten en dus moeten we deze eerst behandelen voordat ik de indeling in de kleine- en grote finale kan bekend maken. Nadat e.e.a. is afgehandeld beginnen we na de middag met de kleine finale. Op aanwijs van de Provincie zijn we na de middag met de baan naar een ander deel van het meer gegaan en het valt nog niet mee om de baan er weer naar tevredenheid in te krijgen. Enfin, om twee uur (met een half uur vertraging op de geplande tijd) gaat de kleine finale van start. Er staat een mooie wind en de strijd is spannend.
Met de laatste start van de dag – de grote finale- moeten we een individuele terugroep geven.
Sietse Broersma is te vroeg en heeft dat zelf goed in de gaten er keert terug achter de startlijn.
Ook een van de andere Skûtsjes keert terug om reglementair te starten. Door het gedrang bij de start was hij aan de verkeerde kant van de boei beland. Floriaan Zwart, Froukje Osinga en Jeroen de Vos wisselen tijdens de race regelmatig van positie en strijden voor de koppositie.
Tegen vier uur finishen we het laatste Skûtsje en gaan de uitslagen invoeren.
Na verwerking van de protesten kan ik de uitslagen uitdraaien en met weer een mooi betoog van Sieb besluiten we het weekend met de prijsuitreiking. Iedereen bedankt voor weer een prachtig weekend en graag tot volgend jaar op 22 + 23 april 2017.

Jan Spijkerman vanaf “De Dikkop”