Foto 2
Foto 2

Sprintwedstrijden Valken Langweer 20 en 21 juni 2015 vanaf het start/finishschip.

Vrijdagavond –als ik terug kom met de speedboot vanaf het Sneekermeer waar de juniorkamer zijn jaarlijkse wedstrijden hield om daarmee sponsor geld op te halen voor een goed doel- wacht er een aangename verrassing. Marcel, onze havenmeester heeft de werkboot van zijn broer/annex nieuw startschip uit Lemmer opgehaald. Een platte werkboot met een grotendeels van ramen voorziene stuurhut. Vanwege de veiligheid zijn er speciaal voor het gebruik als wedstrijdschip rondom relingdraden gespannen. Dat maakt het voor de opvarenden iets veiliger al spookt er wel door mijn hoofd dat losse spullen op het dek er heel gemakkelijk vandoor kunnen gaan!

Startschip

Zaterdagmorgen beginnen Marcel en ondergetekende met het plaatsen van de vlaggenstellage.
Een slim ontworpen systeem. Twee autobanden (dikke BMW banden voor de liefhebbers) die deels gevuld zijn met beton en waarin de buizen bevestigd zijn waar later de twee aluminium staanders in kunnen worden geplaatst met de overige constructie. De startcomputer en de vlaggen en boeien worden in gereedheid gebracht en zoals afgesproken komen de vrijwilligers (onmisbaar voor de wedstrijden) tegen 9 uur aan in de haven. De eerste valken gaan het water in en tegen tien uur vertrekken we richting de Langweerder Wielen om een plekje voor de wedstrijdbaan te zoeken.

Aan het eind van de dag, tijdens het lopend buffet wordt ik door de heer Mulder op het matje geroepen. Hij vond dat de baan er niet goed in had gelegen omdat de start niet te zien was vanaf zijn landgoed! Wel jammer dan dat hij er zondag niet was, toen lag de bovenboei dicht bij zijn huis.

Zaterdagmorgen klokslag 11 uur starten we de eerste wedstrijd. Met 14 valken aan de start is het een niet al te groot deelnemersveld. Het is wel goed te horen dat de zeilers graag naar Langweer komen omdat daar lekker vaak wordt gestart en de wedstrijden kort zijn. Ook op het start/finishschip is het een fantastische wedstrijd om te volgen. De gate ligt voor het startschip en als de valken met de spinaker omhoog richting de gate varen is dat prachtig te zien. Sommige valken gaan bakboord uit en sommige gaat stuurboord uit. Spannend hoor om de ronde erna te zien welke slag nu de juiste was. Het viel mij op dat de keuze stuur- of bakboord uit vaak geen verschil maakte, de volgorde voor in het veld was vaak ongewijzigd bij de gate.

Na nog twee mooie wedstrijden –de wind laat het een beetje afweten zaterdagmorgen- is er eerst lunchpauze. We gaan even naar de wal en ik verwerk de uitslagen voor de tussenstand. Rond drie uur volgen er nog drie korte wedstrijden. De wind is gelukkig weer wat toegenomen en dat maakt de wedstrijden weer lekker spannend. Vader Piet en zoon Hette proberen elkaar de loef af te steken maar ook Madelien en Koos zijn vaak voorin het veld te zien.

Valken

Anders dan voorgaande jaren wordt er goed gestart, soms een OCS maar de zwarte vlag hoeft er niet aan de pas te komen. Tijdens het buffet –als we denk ik met een man/vrouw of 30- bij de familie Mulder napraten over de wedstrijden hebben we het over de lengte en richting van de startlijn. Piet stelt voor de startlijn goed haaks op de wind te leggen (bij Langweer leggen we vaak het pin-end wat voordeliger) en de startlijn ook weer niet te lang te maken. Zondagmorgen neem ik dit advies ter harte en gebruik de GPS om de lengte van de startlijn op ca 150 m1 te leggen.

Zondagmorgen, voordat we het water op gaan blijkt er een zware regenbui met mogelijk een klap onweer op komst te zijn. We besluiten OW boven H te hijsen en wachten de bui eerst maar even af. Het valt gelukkig mee en we vertrekken richting het meer. Door de windrichting is het wat lastig om het startschip op de juiste plek te krijgen, de vaargeul zit in de weg maar ook de luwte van de wal bij de bovenboei speelt een rol de keuze van de juiste plek. Enfin, na een keer verkassen liggen we toch weer op een mooi plekje. Het waait lekker (de wind neemt steeds iets meer toe) zodat in de 10e wedstrijd zelfs al trapeze gehangen wordt.

Koos met de 12 vaart met een prachtige blauw/witte spinaker. Dit op verzoek van Dhr. Mulder die de zwarte spinaker waar Koos zaterdag mee voer geen kleur vind!

De wedstrijden van zondag zijn weer spannend om te zien. Er wordt bij de finish geloefd om te proberen de ander nog net voor de streep in te halen. Wij proberen op het finishschip de finishvolgorde op papier te krijgen maar soms door de snelle Valken onder spinaker die vlak achter ons schip langs scheuren klotst het finishschip woest heen en weer. De schrijver moet moeite doen om op de been te blijven!

Met veel genoegen kijk ik terug op dit mooie geslaagde weekend. Alle vrijwilligers bedankt en ook Marcel, onze havenmeester dank voor het in- en uittakelen van de valken.

Om drie uur volgt de prijsuitreiking en vertrekken de deelnemers weer richting huis.

Graag tot volgend jaar

Jan Spijkerman vanaf het wedstrijdschip.