Foto 2
Foto 2

Verslag Skûtsjesilen Langwar 2018

Een jubileum, voor de 10e keer Skûtsjesilen in Langwar. Begonnen in 2009 met 7 Skûtsjes en nu in dit jubileumjaar 36 Skûtsjes aan de start van een prachtig, jaarlijks terugkerend evenement.

De windvoorspellingen variëren in de week voorafgaand aan de wedstrijd van weinig tot ruim voldoende wind. Enfin, op zaterdag waait het ongeveer windkracht 2 á 3 Beaufort. Zondag werd er nog minder wind voorspeld maar gelukkig kan de ochtendwedstrijd kan nog gewoon gevaren worden.

De A en C lengteklasse die zondag om 14:00 uur van start gaat treft het niet. Omdat de wind het volgens de berichten later op de middag helemaal zal laten afweten gaan we toch proberen of er nog een wedstrijd gezeild kan worden. Dat is echter niet een groot succes, 6 Skûtsjes komen niet binnen de 4 minuten na de start over de startlijn en later bij de finish zijn er een aantal die niet binnen de 20 minuten na de eerste finish over de finishlijn komen.

Later in de protestkamer wordt dan ook besloten deze wedstrijd ongeldig te verklaren.

KWVLangweer SSL2018

Bij het palaver op zaterdag opent de burgemeester namens het gemeentebestuur de 10e wedstrijd en wenst hij ons een mooi weekend toe.

Aansluitend volgt een mooi betoog van Sieb Bandstra. Gelukkig is het ijs net op tijd verdwenen en het mooie weer in aantocht. Omdat de wind wat draaierig is, zou het kunnen zijn dat tijdens de wedstrijd boeien moeten worden verplaatst. Dat moet de bemanning zelf goed in de gaten houden.

Jos, de umpi is ook weer van de partij, hopelijk scheelt dat veel protesten hoopt Sieb.

Nieuw dit jaar is dat de Skûtsjes in 4 lengteklassen varen. De A en C en de B en D klasse starten samen in één wedstrijd. Verder hebben we dit jaar een individueel klassement. Skûtsjes in de D lengteklasse kunnen zo dus ook kampioen worden.

Sieb is dit jaar Pake geworden op zijn 68e. Een groot applaus van de aanwezigen volgt.
Pake zijn is zo leuk. Als Sieb dat eerder had geweten had hij “het vader zijn” overgeslagen en was hij meteen Pake geworden.

Na dit betoog vertrekken we richting de Langweerder Wielen, dit jaar weer met de Roekepolle, het startschip van de KWS Sneek en zoeken een mooi plekje op het meer om de Olympische baan te kunnen uitleggen. De eerste start eindigt met een algemene terugroep –ik denk dat de schippers na de winterslaap nog even moeten wennen aan de snelheid van hun schip- en daarna zijn alle starts op een individuele terugroep na schoon = geen Skûtsjes te vroeg over de lijn.

Op zaterdag zien we twee keer een man (of vrouw) overboord gaan. Met de brandweer van Langweer paraat zijn de deelnemers, die gelukkig een zwemvest droegen, weer snel terug aan boord van hun schip. Ook komen we nog twee keer een dobberende peilstok tegen. Tip voor
de Skûtsje schippers is om een reserve peilstok mee te nemen. Ik vind het nog steeds merkwaardig dat de Skûtsjes steeds elk rondje braaf doorpeilen terwijl de Langweerder Wielen gemiddeld 2.20 meter diep zouden moeten zijn. Misschien is een echolood met alarm ook nog een idee?

Tussen de middag is het weer gezellig druk in Langweer en na een prima maaltijd volgt s’middags
de tweede wedstrijd voor alle deelnemers. Tegen vier uur finisht het laatste Skûtsje en kunnen aansluitend de protesten worden behandeld.

De avond en nacht heb ik verder niet meer meegemaakt maar de volgende ochtend blijkt het nog lang gezellig te zijn geweest in Langweer.

Na een mooi weekend met wat minder zon als vooraf verwacht volgt de prijsuitreiking.
Omdat er een cameraploeg bij is doen de sprekers de toespraak in het Nederlands.
Daarmee gaat de jeu er wel wat van af vind ik.

Alle vrijwilligers, betrokkenen en deelnemers bedankt voor dit mooie weekend en graag tot 13 en 14 april volgend jaar.

Jan Spijkerman
KWV Langweer.