Foto 2
Foto 2

De 7e editie van het evenement, temperatuur 7 graden op zaterdag en 7 protesten max om in de uitgangspunten van de Nederlande Zeilschool Kampioenschappen te blijven.

De Yngling bestaat dit jaar 50 jaar en de Yngling Club Holland had als streven om Ynglings aan de start te krijgen. Jammer genoeg blijft de teller op 38 inschrijvingen steken en uiteindelijk zullen er 35 boten starten.

Het waarschuwingssein van de eerste start op zaterdagmorgen 27 oktober klinkt om 12:00 uur.
Gezien het aantal deelnemers zullen we in een gele en in een rode groep starten zodat de startlijn van ca. 200 m1 voldoende is. De beide eerste starts gaan prima en de zeilers varen om te beginnen twee maal door de poort.

Tijdens het palaver heb ik de zeilers uitgelegd wat de bedoeling was en dat iedereen elke up- of downwind rak door de startlijn moest varen behalve voor de eerste startgroep in het eerste downwind rak, dan moesten de zeilers buiten de startlijn om varen om de start van de tweede groep niet in gevaar te brengen. In de veronderstelling dat dit alles goed en duidelijk was uitgelegd bleek bij de eerste wedstrijden dat dit toch wel moeilijk te onthouden was. Diverse boten deden niet wat er afgesproken was en dus noteerden we alle overtredingen op het startschip.

Later bij de finish waren er diverse rode protestvlaggen te zien en dus was onze veronderstelling dat de protesten daar wel over zouden gaan. Enfin, later bij de protestbehandeling bleek maar één van de zeilers te protesteren tegen een andere zeiler die de baan niet goed had gevaren. Het andere protest ging meen ik over het raken van een boei.

Hein Ruyten Trofee 2018

In de wedstrijdbepalingen stond :
Boten dienen ieder aandewinds en voordewinds rak door de startlijn te varen. Dit om dicht bij de toeschouwersboot te blijven. Boten die dit niet doen kunnen zowel door protest van andere schepen, als direct door het wedstrijdcomité gediskwalificeerd worden.

Nu ik dit teruglees is het woord gediskwalificeerd natuurlijk fout, dit had moeten zijn geprotesteerd!

Enfin, in overleg met de wedstrijd commissaris van de Yngling club besluiten we dat we als wedstrijdcomité geen protesten tegen de zeilers zullen indienen tegen boten die de baan niet goed hebben gevaren. We gaan tenslotte ook niet bij de boven- of onderboei liggen om daar te controleren of de zeilers wel correct om de boeien heen varen. Protesteren is een zaak van de zeilers onderling.

Bij het bekendmaken van de dag uitslag op zaterdagavond ontstaat de discussie of het wedstrijd comité in deze situatie nu wel of niet zou moeten protesteren. Een mooie vraag voor het jaarlijkse wedstrijdleiders overleg in Nieuwegein eind volgende maand.

Zondagmorgen bij het palaver dus nogmaals uitgelegd wat de bedoeling was met wel of niet door de finishlijn varen. Dat ging zondag uiteindelijk een stuk beter maar door een algemene terugroep van de tweede startgroep bleek dat de oplossing om buiten de startlijn om te varen ook niet DE oplossing was. Met name bij de inner limit mark (de boei van de startlijn bij het startschip) kwamen de zeilers van de bovenboei tussen de ILM en het startschip doorvaren, soms met drie boten naast elkaar.

Als daar dan net de volgende startgroep zich verzameld om bij de ILM te starten dan hebben we daar dus een complete puinhoop aan boten. Consequentie is dus dat de uitstelvlag er in moet. Dit kan zo niet. Snel opnieuw starten lukte toen de eerste groep voorbij was ook al niet meer want de eerste Ynglings waren toen alweer op weg naar de bovenboei en moeten daarbij de startlijn doorkruisen
met als gevolg dat de tweede groep nog steeds niet gestart kan worden.

De bedachte oplossing bleek dus na al deze capriolen ook niet afdoende te zijn.

We gaan deze situatie voor volgend jaar maar eens goed evalueren en verbeteren.

Zondag is het in elk geval al weer een stuk kouder. ’s Morgens eerst autoruiten krabben en later op weg naar Langweer geeft de thermometer 2 graden aan. Brrrrrr, met windkracht 4 en vlagen 5 voelt het dan meteen een stuk kouder aan. Gelukkig krijgen we tussen de middag lekkere warme soep van de Simmerwille die er volgens mij ook al 7 jaar bij is. Het aantal toeschouwers op de boot is soms wat teleurstellend. 7 personen op zondag is wel erg minimaal.

Met zaterdag 4 en zondag 5 wedstrijden kunnen we het weekend afsluiten. De laatste wedstrijd kan net op tijd starten. Om 14:30 uur valt het startsein en in de bepalingen zouden we op zijn laatst om 14:35 uur nog mogen starten. We hebben dus 5 minuten speling op het schema.

Tegen 16:15 uur volgt de prijsuitreiking. Gelukkig is er patat in de loods, de zeilers hebben ook wel zin in wat warms.

En zo komt er een eind aan de wedstrijden van 2018.

Jan Spijkerman vanaf het startschip.

Foto’s staan op : www.eize.nl/hrt2018

Filmpje staat op : https://www.facebook.com/365255210344301/videos/2133871306680532/