Foto 2
Foto 2

Dit jaar voor de 8e keer worden deze wedstrijden gehouden op de Langweerder Wielen.
Ik meen twee jaar geleden maar misschien was het ook wel vorig jaar dat de windmeter van de steiger werd geblazen. Toen konden we op zondag niet varen vanwege te veel wind.

KWV Langweer het weerDe voorspellingen in de week voor het evenement beloven nog niet veel goeds. Zaterdag, als ik naar Langweer vertrek, hoor ik de wind al gieren door het raampje van de douche. Op windguru staat een wind van 5 Bft met vlagen tot 8 Bft als voorspelling. Ik overleg met de Yngling club en raadpleeg ook Vincent die daar ook heel goed wat van kan zeggen.

In overleg besluiten we dat het niet verantwoord is om te gaan varen. De zeilers gaan wel te alvast de ynglings te water laten en worden door ons met de alu’s naar de oude haven van Langweer gesleept.

Hierna gaan de zeilers voor een stuk theorie naar De Tapperij en daarna naar Sneek, de golfbaan en ik dacht Ameland!

Omdat we zaterdag niet kunnen varen besluiten we al wel tijdens het palaver om zondag een uur eerder te beginnen. Zo kunnen we nog een beetje van de niet gezeilde wedstrijden goed maken.

Zondagmorgen zoeken we een plekje op de nagenoeg verlaten Langweerder Wielen. De wind is West en dus kunnen we er een mooie baan inleggen. De eerste wedstrijd beginnen we met bord 3, dat wil zeggen dat de zeilers drie maal door de poort moeten varen alvorens ze kunnen gaan finishen.

De eerste wedstrijd duurt ongeveer 35 tot 45 minuten en alle volgende wedstrijden gaan we verder met 2x door de poort en dan finishen. Daarmee zijn de wedstrijden zo rond een half uur afgelopen.

Na het finishen van de laatste boot starten we de daarop volgende wedstrijd binnen 5 minuten.
Dat is wel extra vermoeiend voor de zeilers die als laatste binnen komen, ze kunnen amper bijkomen en moeten dan al weer aan de bak. Enfin, zo lukt het om op zondag 7 wedstrijden te varen. Na de 3e wedstrijd is de wind al weer aan het toenemen en gelukkig gaan er geen boten om. Later hoorde ik dat er toch één of meer zeilers hadden geprobeerd om te gaan zwemmen! Brrrrrrr… koud hoor.

Als we tegen 14:15 naar de haven vertrekken zijn alle uitslagen al gecontroleerd in ingevoerd.
Dat is fijn, zo kunnen we rustig de wedstrijdspullen voor de laatste keer dit jaar opruimen.
De Yngling club heeft zelfs de plaatselijke snackbar uitgenodigd en dus kunnen we even lekker een patatje, kroket of frikandel nuttigen.

Vier uur sluiten we dan af met de prijsuitreiking.

Met een goed gevoel kunnen we dit jaar dan qua wedstrijden afsluiten. De winter mag komen.

Alle vrijwilligers en overige betrokkenen bedankt voor dit mooie jaar, de gezelligheid en de vriendschap die volgens mij steeds hechter word.

Jan Spijkerman vanaf het startschip (en bij deze wedstrijden ook het finishschip!)