Foto 2
Foto 2

Door Jan Spijkerman.

Dit jaar worden de zeilschoolkampioenschappen voor de 25e keer gehouden op de Langweerder Wielen. Voor deze speciale gelegenheid is er overlegd met Piet Paulusma en bij grote uitzondering heeft hij geregeld dat de temperatuur op 13 en 14 oktober 25 graden wordt. Met een Zuidenwind kracht 3 á 4 Beaufort is het sensationeel mooi zeilweer. Een aantal zeilsters heeft zelfs de hotpants uit de kast gehaald en genieten van de zon op hun blote benen.

Met Jos, de voorzitter van het protestcomité is afgesproken dat hij probeert om er dit jaar 25 protesten uit te slepen. Jammer genoeg blijft de teller op 19 protesten steken. Zondag na de tweede wedstrijd regent het rode vlaggen op de finish maar door het doortastende optreden van Jos en Eef lukt het wonderbaarlijk genoeg om de prijsuitreiking net iets na half vier te laten plaatsvinden.

Met 14 teams, 56 Polyvalken en 168 deelnemers + ca. 10 comitéleden is het gezellig druk in
”De Drie Zwaantjes” waar iedereen voor en na de wedstrijden te samen komt.

De eerste wedstrijd zaterdagmorgen gaat nog niet helemaal goed, een aantal zeilers besluit op weg naar de finish boei 7 over te slaan. Daar volgt eind van de dag uiteraard een protest over.

Bij de tweede start hijs ik de “L” vlag die volgens de bepalingen zegt dat de zeilers op Paaiafstand moeten komen. Hmmm, daar hebben de meeste zeilinstructeurs nog nooit van gehoord.
Met de nieuwe megafoon probeer ik iedereen te vertellen dat ze nog beter de banenkaart moeten lezen. Enfin, de tweede wedstrijd is er volgens ons maar 1 Polyvalk die weer de bocht afsnijd.

Zaterdag om half drie volgt dan de derde wedstrijd van de dag. Al met al kan deze wedstrijd wel
wat meer naar voren is de wens van de zeilers. 2½ uur lunchpauze is wel wat veel van het goede.

De wedstrijden mogen ook wel wat korter, drie rondjes achter elkaar aan varen is ook niet meer zo spannend. Volgend jaar dus nog maar eens goed naar de banen kijken. Mogelijk is de Yngling baan een oplossing.

Zondag om 09:30 uur gaan we verder met de Gold- en Silverfleet. Met nog wat omissies in de uitslagenlijst moet ik na het palaver eerst nagaan of de indeling in de Gold- en Silverfleet nog gewijzigd moet worden. Dat blijkt niet het geval en dus gaan we volgens plannen van start.

De eerste wedstrijd wordt een 1-ronder en de tweede wedstrijd een 2-ronder. Exact om 12 uur
finisht de laatste Polyvalk en gaan we naar de wal. De uitslagen worden alvast en de computer gezet en daarna gaan we naar “De Drie Zwaantjes” om eerst de protesten af te wachten. Na elk protest wordt ik ingeseind wie er een DSQ krijgen en zo ben ik ook grotendeels klaar als alle protesten zijn behandeld.

De uitslagen worden uitgedraaid en de prijsuitreiking kan beginnen.

KWV Langweer Nederlandse Zeilschool Kampioenschappen 2018

Terugkijkend op een gedenkwaardig jubileum gaan we over twee weken het seizoen afsluiten met de Hein Ruyten Trofee en dan genieten van alle belevenissen die we dit jaar weer hadden op het water.

Met dank aan alle vrijwilligers en onze havenmeester Marcel