Foto 2
Foto 2

Vorig najaar worden wij benaderd door de Watersportvereniging Goingarijp met de vraag de KWV Langweer ook een aantal vaste wedstrijden van hen zou willen overnemen.

Eén van deze evenementen zijn de herfstwedstrijden Olympiajollen. Een mooi evenement met gisteren en vandaag zo’n 34 boten aan de start.

Zaterdag, als we richting Langweer vertrekken zijn er gezien de weersberichten al de nodige uitroeptekens qua wind. Twijfelachtig of er überhaupt wel gezeild kan worden. Zaterdag bij het klaarmaken van het startschip waait het van geen meter. Je kunt je haar kammen en in de plooi leggen in het spiegelgladde water.

We beginnen eerst maar met vlag OW boven cijferwimpel 2 hetgeen betekent dat de geplande start met twee uur ten opzichte van de oorspronkelijke tijd zal worden uitgesteld. Dat betekent dat we de 1e start van zaterdag in elk geval verschuiven naar 13:00 uur. De voorspellingen van Windguru zijn dat er dan 3 á 4 knopen wind wordt voorspeld. Om half een hebben we weer overleg en besluiten dan het water op te gaan. We gaan het proberen, tenslotte zijn de zeilers ook gekomen om te zeilen.

Het lukt om de 1e wedstrijd te starten en met een kalm windje valt er in elk geval nog wat vooruit te komen. Aan het eind van deze wedstrijd zakt de wind er weer behoorlijk uit en is het maar de vraag of we nog kunnen finishen. Gelukkig loopt dat goed af en we krijgen alle zeilers over de lijn.

Aansluitend met de nodige boei verkassingen lukt het ook nog om wedstrijd 2 en 3 tot een goed einde te brengen. Later bij het invullen van de finish plaatsen blijkt dat één van de zeilers de ene wedstrijd 1e werd maar bij de volgende wedstrijd 32e! Na drie wedstrijden heeft de dan hoogst geklasseerde boot 26 punten op zijn naam. Dat geeft wel aan dat dit niet geheel gebruikelijk is.

Zondag gaat het een stuk beter, de wind is 3/4 tot 5 Bft in de vlagen en de dag ziet er meteen voor de zeilers veel uitdagender uit. We varen met de Sprint baan van de Valken, ik geloof ooit bedacht door mijn broer Jos, maar op verzoek van de zeilers gaan we de bovenboei over stuurboord ronden.

Voor de middagpauze varen we 2x een tweeronder, dat wil zeggen dat de zeilers 2x door de gate moeten varen en daarmee dus driemaal en kruisrak naar de bovenboei hebben. Gelukkig heb ik op het palaver daar helder over gecommuniceerd en in afwijking van eerdere wedstrijden gaat bij de olympiajollen alle goed. Iedereen vaar netjes 2x door de gate.

Tussen de eerste en tweede wedstrijd zijn er wat technische uitdagingen voor het wedstrijdcomité.
De innerlimit mark (de startboei bij het startschip) gaat aan de tippel. Door het verdiepen van het meer zijn er plekken waar het gewicht de bodem kennelijk niet goed raakt. Enfin, Vincent weet daar raad mee en knoopt een extra lijn en extra gewicht aan de boei. Het gaat niet helemaal goed. Het zaakje gaat overboord maar de extra lijn en extra gewicht blijven achter in de boeienboot!!!!! Grrrr.

De knoop was kennelijk niet helemaal goed gelukt. Na de tweede poging lukt het wel om de boei goed in het water te krijgen maar dan, na een algemene terugroep is de wind gedraaid en moet het hele zaakje er eerst weer uit en iets verderop weer in. Dat kost al met al drie kwartier voordat we de tweede wedstrijd van zondag kunnen starten.

Hierna hebben we even lunchpauze en daarna gaan we weer snel door. We besluiten om er maar 1-ronders van te maken. Dan duren de wedstrijden gemiddeld ongeveer een half uur. Tegen half vier zijn we klaar en vertrekken richting de wal om de uitslagen te verwerken en de boel op te ruimen.

Half vijf volgt dan de prijsuitreiking in de loods. Al met al een mooi weekend met tevreden zeilers en comité.

Jan Spijkerman vanaf het startschip.