logo-vlag-horizontaal
 

 
 
 
 
hoofdfoto-website

Archief 2021 - Heden

a

a

a

a

a

a

a

a

a

a

Verslag Opening Watersportseizoen

Testtekst

06-12-2021 - Ereleden

Tijdens de afgelopen ALV heeft het bestuur onderstaande leden voorgedragen als erelid. Dit voorstel werd door de ALV van harte bekrachtigd. Wij willen deze leden ontzettend bedanken voor hun bijdrage aan de vereniging en feliciteren ze met het erelidmaatschap!

Jan Spijkerman, Michiel Alma, Vincent Veeger en Pieter Buddingh.

1

   

Verslag wedstrijden najaar 2021

Langweerder Weekend

Kort verslag van de zeilwedstrijden vanaf het Langweerder weekend op 28 en 29 augustus 2021.

Nadat de corona regels weer sporten in de buitenlucht toestonden was de verwachting dat het Langweerder Weekend / de open wedstrijden meer als gebruikelijk zeilers zouden trekken.

Dat viel erg tegen, met uiteindelijk 33 Flitsen, 6 Regenbogen en 9 Twaalfvoets jollen aan de start
is het evenement toch gevaren. De Flitsen varen in afwijking van de Regenbogen en Twaalfvoets jollen met 6 starts hun clubkampioenschap. De Regenbogen en Twaalfvoets jollen varen de normale 2 wedstrijden op zaterdag en 2 wedstrijden op zondag. De wind is Noord en dat blijft zo gedurende het hele weekend. Nadien blijkt dat de heen- en terugtocht richting boei 9 door een aantal zeilers als weinig enerverend wordt ervaren. (halve wind heen en halve wind terug en als het tegenzit ook nog in kiellinie!)

Na een geslaagd weekend worden de prijzen bij de Flitsclub uitgereikt maar bij de Regenbogen en Twaalfvoets jollen kunnen de prijzen worden in de loods worden opgehaald en zelf van de tafel worden gepakt (vanwege het feit dan handen schudden door de coronaregels nog niet wordt geadviseerd.

Kleine skûtsjes

In het weekend van 4 en 5 september volgen wedstrijden voor 10 kleine skûtsjes op de Goingarijpster poelen. Het startschip, één van de alu’s en Ben als schipper worden ingezet en ondergetekende is zelf ook op zaterdag van de partij. De zon en wind werken mee en alle potjes worden volgens het wedstrijdschema afgewerkt.

Olympiajollen

18 en 19 september volgen de Olympiajollen die hun jaarlijks herfstevenement voor de 3e keer in Langweer houden. Met 28 deelnemers en 9 starts een goed bezet en gezellig weekend.
Zaterdagmorgen als we voor het eerste potje richting het meer vertrekken gaat het fout. Opeens is het startschip niet meer bestuurbaar! Na de diagnose van Ben wordt hulp van Marcel ingeroepen en blijkt er een hydrauliekslang van de koppeling te zijn losgeschoten. We besluiten het startschip met de alu naar zijn startplek op het meer te brengen. Het valt nog niet mee om het zaakje te sturen maar uiteindelijk lukt het toch. Dan moet de startlijn er nog in en ik besluit de uitstel toch maar even te hijsen. Het gaat allemaal zo snel dat 2 minuten later de uitstel er al weer uit kan. We kunnen zelfs nog op de afgesproken tijd (11:00 uur) gewoon starten. Dat had ik niet verwacht. Na de eerste start komt Marcel met nieuwe koppelingen aangevaren (in Langweer kun je door goede connecties ook op zondag nog op hulp van medebewoners rekenen). Na wat sleutelen en het bijvullen van de olie kunnen we weer sturen. Het weekend verloopt daarna gelukkig voorspoedig en met mooi weer.

NK Tirion

Het weekend van 25 en 26 september varen we het NK Tirion (althans dat was de bedoeling)
Voor een Nederlands Kampioenschap zijn er minimaal 15 boten nodig maar helaas komen we maar tot 10 boten. Gevolg is dat het nu een KK (klasse kampioenschap) gaat worden. Enfin het zeilen en de gezelligheid hebben er niet onder te leiden. Tijdens de gesprekken met de deelnemers blijkt dat het contact met de mensen op het startschip en de alu’s het juist zo gezellig maakt. Het werken op hoogte en achter glas zoals dat het geval is bij Sneek wordt als meer afstandelijk ervaren. Na dit mooie weekend maken we ons op voor het sloeproeien en de zeilschoolkampioenschappen.

Sloeproeien

Het sloeproeien op 2 oktober met 48 sloepen wordt in verband met de corona-omstandigheden gehouden in een grote tent op het parkeerterrein van de KWV Langweer. We starten op het meer voor het slechtweergebouwtje. Voordeel hiervan is dat de toeschouwers een goed zicht hebben op de start en finish van de sloepen. Met de band Jawis in de tent wordt het roeien met een feestje afgesloten. Met complimenten van de FSN en veel tevreden roeiers kunnen we deze dag afsluiten.

Het plan om de tent te laten staan tot de zeilschoolkampioenschappen valt in het water. Door de zeer beperkte inschrijving met 5 teams moeten we jammer genoeg besluiten het evenement voor de tweede keer te cancelen. Hopelijk kunnen we volgend jaar er weer een normaal NZK van maken!

Tot zover even de belevenissen van de vrijwilligers en ondergetekende.

Jan Spijkerman vanaf het startschip.

 

11-06-2021 - Sprintwedstrijden Valken

Sprintwedstrijden Valken 5 en 6 juni 2021

Al vroeg in het jaar begin ik met de aankondiging en wedstrijdbepalingen voor het toen nog Nederlands Kampioenschap te maken op basis van het nieuwe sjabloon van het Watersportverbond.

Dit sjabloon wordt vrijwel elk jaar gefinetuned maar door de nieuwe Regels voor Wedstrijdzeilen 2021-2024 (RvW) zijn er op meer plekken in het sjabloon aanpassingen gedaan.

Enfin, na een dag tikken kunnen de AK en WB ter goedkeuring naar het WSV.

Na enige tijd komen de AK met wat kleine opmerkingen/verbeterpunten terug.
Ik pas e.e.a. aan en daarna komt al snel het groene goedkeuringsstempel.

De wedstrijdbepalingen volgen en na wat verbeteringen komt daar ook de duim omhoog op te staan.
Ik ben er klaar voor maar Nederland is nog niet klaar. Met spanning volgen we de ontwikkelingen in de media en twee weken voor ons geplande NK ga ik helpen bij de KWS Sneek. Daar mogen vier een-mans boten in één groep starten. Wedstijden, palaver, prijsuitreiking is nog niet toegestaan.

Met 4 groepjes van 4 olympiajollen, 4 groepjes van 4 Solo’s en 1 groepje van 4 Twaalfvoets jollen starten we de race-trainingen zoals Sneek ze maar genoemd heeft. Het finishen gebeurt op denkbeeldige lijnen maar er in niemand die de finish opschrijft.

Na dit weekend volgt er weer een persconferentie en gelukkig worden de spelregels wat versoepeld.
Er mogen 50 man sporten en afstand houden is hierbij niet noodzakelijk. Wedstrijden zijn NIET toegestaan!

In overleg met de Gemeente De Fryske Marren en met de provincie was ik al zover dat we wel met de Valken (twee-mans boten) in groepjes van max 15 boten mochten varen / oefenen.

Door de nieuwe versoepelingen konden we nu dus met max 25 boten met elk 2 man gaan varen.

Uiteindelijk is in overleg met de Valkenklasse besloten om met twee groepen van 11 Valken te gaan varen. De oorspronkelijk voor een NK geschreven wedstrijdbepaling werden herschreven en alles met wedstrijd werd veranderd in instructie Sprint training.

Zaterdag begint de dag met weinig wind. De weersvoorspellingen beloven qua wind ook nog niet veel goeds maar na de eerste twee potjes en de nodige aanpassingen aan de baan begint het zowaar lekker te waaien. Uiteindelijk blijft deze wind de hele zaterdag staan en de enorme bui die de meeste zeilers op weg naar Langweer tegenkwamen was ook de laatste drup water die deze dag zou vallen.

Met 2x acht starts en een pauze na het 4e potje zijn we rond 16:00 uur klaar voor deze dag.

Normaal gesproken wordt de wedstrijd vanaf ons “startschip” aangestuurd maar deze keer is de start en finish vanuit de alu door mij en Margot verzorgt. Dat was wel even wennen, de hele dag op een gierende en nogal schommelende boot die iedere keer voor anker moest was zoals ’s avonds bleek wel een aanslag op mijn kuiten. Ook de toeter die normaal gesproken op het dak van het startschip staat en nu achter op de alu maakte wel twee keer zo veel kabaal.

Nou ja, het is redelijk gelukt. Het was maar goed dat het een training was, bij een van de starts was ik zo slim om per abuis de individuele terugroep als voorbereidingssein te zetten (blauw / wit kruis) terwijl dat natuurlijk de P-vlag moest zijn (overigens ook blauw / wit) Ik zag aan de reactie van de zeilers dat ik kennelijk een fout(je) had gemaakt en dus snel de goede vlag in zijn op vrijdag voor het Valkenweekend nog in elkaar geknutselde vlaggenstokstandaard gezet. (Bij de alu was het wat improviseren om de vlaggen een plekje te geven.

Speciaal in verband met starten vanuit de gierende alu had ik voor het weekend al een cassettebandje van zolder gehaald om daar een regenbestendige tell-tale van te maken. Bij katoenen draadjes en regen gaat het natuurlijk niet goed. Dat vond ik de uitvinding van de eeuw die ik nu zeker vaker zal gebruiken.

Na al deze belevenissen gaan we de volgende dag iets na 09:30 uur weer verder met opnieuw 2x 8 starts. De wind is van NW gedurende de dag doorgedraaid richting NO en we moeten de baan en startlijn een aantal keren verleggen. Deze windrichting is voor de Langweerder Wielen eigenlijk de meest ongunstige windrichting.

De baan kan bij deze wind maar maximaal ca. 1 kilometer lang worden en dus is het altijd spannend hoe lang de zeilers over de baan zullen doen. Daar valt bij één keer kruisen en één keer voor de wind zonder dat er meerdere rondjes gevaren worden niets aan te sturen.

Gelukkig valt het mee, we variëren in de vaartijd tussen 11 minuten en 11 seconden tot 13 minuten en 43 seconden gemeten bij de eerste boot die finisht. (dit wordt keurig door mijn startcomputer in het logboek geregistreerd)

Het is zondag prachtig zeilweer met windkracht 2 / 3, geen regen en na de middag komt de zon er zelfs weer bij. Tegen 13:00 uur zijn we klaar met de training en wordt het meer weer aardig leeg na die prachtige plaatjes met 21 valken die voor de wind met spinaker op het meer vrolijk kleuren.

Vorig jaar waren er Valken die geen enkele keer van de trailer waren geweest maar ondanks het feit dat dit geen wedstrijden mochten zijn was iedereen super blij weer eens actief met zeilen bezig geweest te zijn.

valken-nieuwsbericht-sprintwedstrijden-2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jan Spijkerman vanaf de ALU!

 

06-01-2021 - Jaarafsluiting 2020

Beste KWVL leden,

Het is een bijzonder jaar geweest. Nog voor het seizoen een aanvang nam waren we al in de ban van het Corona virus. Hierdoor heeft het bestuur de voorjaars ALV in april moeten uitstellen.

In het najaar kregen we, met in achtneming van de op dat moment geldende Corona maatregelen, iets meer ruimte voor het beleggen van een Algemene Ledenvergadering. We hebben die kans gegrepen met de bedoeling alleen het hoogst noodzakelijke te doen en daarmee de leden zoveel mogelijk de gelegenheid te geven thuis te blijven.

Op 23 september 2020 was het dan zover. Tot onze verbazing was er, voor KWVL begrippen, toch sprake van een flinke opkomst. We hebben alle noodzakelijke verrichtingen inzake onze financiële huishouding en de bestuurswisselingen afgehandeld, zodat het bestuur door kan met de lopende werkzaamheden. Dat zijn voornamelijk zaken die te maken hebben met het beheer van de haven. Onze evenementen zijn na verloop van tijd volledig stil gevallen.

Bij de eerst volgende vergadering zullen we uitgebreid stil staan bij onze vertrekkende bestuursleden. Wij hechten eraan, dat zoveel mogelijk leden daarbij aanwezig kunnen zijn. Bij die gelegenheid zullen de nieuwe bestuursleden zich ook aan u voorstellen en aangeven met welke activiteiten zij zich in de toekomst zullen bezighouden.

We hopen u in het voorjaar van 2021 te mogen begroeten, maar terwijl ik dit schrijf komen de berichten binnen over een Covid -19 variant, die nog veel besmettelijker is dan de eerste. Het lijkt erop, dat we wellicht nog wat langer geduld zullen moeten hebben.

Op zaterdag 12 december heb ik namens de KWVL de Algemene Ledenvergadering van het Watersport Verbond bijgewoond. Het Watersport Verbond heeft gebruik gemaakt van een tijdelijke regeling om de ALV digitaal te mogen laten plaatsvinden. Dat was een verstandig besluit. Het stelde heel veel leden in staat de ALV bij te wonen en de vergadering van duidelijke input te voorzien. De vergadering verliep heel gestructureerd waarbij over elk onderwerp, indien nodig, digitaal kon worden gestemd. De leden konden direct reageren via de chatbox.

Het Watersport Verbond is aan het herstructureren. De organisatie is in beweging. Het bestuur heeft een duidelijke toelichting gegeven over waar ze zich in de toekomst op willen richten en hoe ze dat gaan vormgeven. Ook op financieel gebied krijgt het Verbond de zaken op orde. De statutaire regeling over de controleraad wordt herzien en aangepast aan de wettelijke regeling voor een toezichthoudend orgaan. Er is voor een langere periode een nieuwe hoofdsponsor aangetrokken. De contributie aan het Watersport Verbond wordt alleen geïndexeerd.

Het is wel duidelijk dat de hoofd sponsor belangrijke waarde hecht aan een breed gedragen en maatschappelijk betrokken Watersport Verbond. Dus niet alleen aandacht voor topsport of zeilen, maar ook voor andere watersporten en recreanten. Aan de zorg voor alle watersporters en het behartigen van hun belangen wordt grote waarde gehecht. Deze uitgangspunten konden in de vergadering op brede steun rekenen. In januari 2021 zal de naam van de hoofdsponsor bekend worden gemaakt.

Voor nu wens ik u namens het bestuur van de Koninklijke Watersport Vereniging Langweer,

Fijne kerstdagen en een voorspoedig, maar vooral een gezond 2021 toe.

Johan Hengst
Voorzitter KWV Langweer

  

28-09-2020 - NK Tirion

In de week voor het evenement (26 en 27 september 2020) kijk ik regelmatig op Windfinder. Woensdag of donderdag slaap ik die nacht slecht, er wordt windkracht 6-8 voorspeld voor zaterdag.

Uit ervaring weet ik inmiddels dat voorspellingen en de werkelijkheid op de Langweerder Wielen twee geheel verschillende dingen zijn. In de dagen erna wordt de voorspelling steeds bijgesteld en lijken de vooruitzichten beter te worden.

Uiteindelijk op zaterdagmorgen, als we om 10 uur willen beginnen staat er geen streep wind. De schoepen van mijn windmeter draaien niet eens. Bij het palaver om 08:30 uur had ik al geconstateerd dat we waarschijnlijk eerst wel op wind zouden moeten gaan wachten en dus besloot ik de uitstelvlag bij Restaurant Helder op het terras te hijsen. (Na het strijken van deze vlag konden we dan met 30 minuten beginnen met de wedstrijd).

Alle zeilers hadden na een uurtje op de wal bedacht dat varen een beter alternatief was dan lijdzaam af te wachten. Na verloop van tijd waren alle 15 Tirions op de Langweerder Wielen aan het ronddobberen c.q. aangedreven door de willekeurige windvlaagjes in allerlei richtingen het meer aan het verkennen.

Tegen elf uur, ook omdat alle Tirions al op het water zijn stuur ik één van de alu’s naar Restaurant Helder om de uitstelvlag op te halen. Wel een beetje theoretisch uiteraard, de zeilers zien en horen niets omdat ze niet meer bij het Restaurant zijn!

Enfin, als er iets wind lijkt te komen gaat om 11:50 de oranje vlag omhoog en kunnen de we eerste wedstrijd om 12 uur laten beginnen. De eerste drie kwartier van de wedstrijd lijkt de wind aardig constant maar daarna zakt de windmeter toch wel beangstigend. Even denk ik dat we twee of drie gefinishte boten kunnen noteren en de rest als Did Not Finish (DNF) moeten noteren maar gelukkig komen alle boten toch nog binnen 20 minuten na de eerste over de finish behoudens 1 OCS die te vroeg was gestart. 

Na deze wedstrijd gaan de zeilers terug naar de wal om te lunchen en wij blijven op het startschip om te wachten op wind. De 2e start om 15:45 uur eindigt in een algemene terugroep en aansluitend om 15:50 uur kunnen we de 2e wedstrijd van start laten gaan. De wind blijft deze keer wel staan en om 16:50 uur kunnen we de 3e wedstrijd nog varen. Na deze dag met uiteindelijk nihil wind is 3 wedstrijden varen toch wel een klein wonder. Ik verwerkt de uitslagen en breng deze naar Restaurant Helder.

Zondagmorgen waait het nog stevig als in om 08:30 uur met de speedboot richting het palaver vaar. In de nacht is er nog veel wind overgetrokken en de restanten hiervan zullen gedurende de ochtend gaan afnemen. Volgens de aankondiging en wedstrijdbepalingen was het plan om op zondag twee wedstrijden te varen maar alle zeilers willen graag de gemiste wedstrijd van zaterdag alsnog op zondag varen.

Het wordt een prachtige, zonnige ochtend. 10:00 uur starten we race 4 die eindigt in een algemene terugroep. Voor de wedstrijd komt Tirion 12 achter het startschip liggen met een fok die niet meer vast zit aan de rolfok trommel. Wederom brengt mijn zakmes en de rommelbak redding. Met een polyester touwtje en tyraps komt het weer voor elkaar. Gedurende race 4 gaat het fout met Tirion 1, het grootzeil komt uit de giek-sleuf en even later ligt ook deze boot ter reparatie achter het startschip. Met dezelfde ingrediënten wordt de reparatie uitgevoerd. De schipper wordt met wat koeken weer op krachten gebracht en aansluitend worden de wedstrijden 5 en 6 nog de gerepareerde boot uitgezeild. Het is maar goed dat ik mijn lijnenvoorraad voor de wedstrijd nog had aangevuld.

Om 11:05 kunnen we race 5 starten en bij race 6 moeten we voor de start eerst de baan aanpassen.

De wind is ca. 45 graden gedraaid en er drijven donkere wolken over de Wielen. Het is lastig om te beoordelen of de winddraaiing door deze regenwolken tijdelijk of blijvend van richting veranderd.

Tijdens race 6 zitten er wel aanzienlijke draaiingen maar ik besluit verder niet in te grijpen. Tegen één uur zijn we klaar met de wedstrijden. Het protestcomité wordt opgeroepen want er zijn twee rode vlaggen bij de finish geconstateerd. Wij varen naar de haven en gaan de finishlijsten invoeren. Aansluitend vertrekken we met laptop en printer naar Helder om het resultaat van de protesten af te wachten. Nadat de jury zijn werk heeft gedaan kunnen we nog een dsq verwerken en dan volgt de prijsuitreiking.

Niet verwacht maar uiteindelijk toch nog een prachtig weekend geworden en alle wedstrijden kunnen varen. Dank aan alle vrijwilligers en zeker ook aan de gezellige Tirion-klasse. Na de persconferentie met betrekking tot de covid-19 toestanden die ik zojuist (28-09) op de TV zag lijkt het erop dat dit de laatste wedstrijd van 2020 voor de KWV Langweer en misschien ook wel voor de Tirions is geweest.

nk-tirion-2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jan Spijkerman vanaf het startschip.

 

08-09-2020 - NK Twaalfvoetsjol

Dit jaar is alles anders. Door de covid-19 toestanden waren alle wedstrijden tot 1 september uitgesteld die vergunning plichtig waren. Elk nadeel heeft ook z’n voordeel en dus heb ik dit jaar vaker als gewoonlijk kunnen varen met de eigen Valk.

Enfin, na het verschuiven van het NK met twee weken kunnen we op 4 september beginnen met de eerste zeilwedstrijd van dit jaar. Dat is op zich natuurlijk best wel spannend omdat alle spullen en apparatuur bijna een jaar in de loods heeft gestaan. Daar krijgen we al meteen bij het uitvaren van de haven al een voorproefje van. De spudpaal van het startschip besluit om ons geheel onverwacht voor paal te laten liggen. Al varende valt de spudpaal ineens naar beneden en kunnen we geen kant meer uit. Gelukkig is Marcel nog aanwezig en met behulp van een keukentrapje en wat spanbanden weet hij de paal weer uit de blubber te krijgen. Zo kan het startschip in elk geval naar de haven varen. Daar word later de spudpaal met de heftruck omhoog getrokken zodat de borgpen er in kan.

Bij het palaver bij het slechtweergebouwtje probeer ik uit te vinden hoe lang reparatie gaat duren, maar daar valt op dat moment nog weinig over te zeggen. Ik besluit dat we dan eerst maar met een uur uitstel moeten beginnen en hijs de betreffende vlaggen. Als ik na het palaver weer terugvaar naar de KWVL haven komt het startschip me al tegemoet varen. Als ik dat had kunnen weten dan hadden we niet hoeven uit te stellen.

Enfin, op één paal liggende (gelukkig aan de goede kant van het startschip) kunnen we om half twaalf de eerste wedstrijd starten. Vooraf had ik bedacht om direct met de U vlag te beginnen. Later begreep ik dat niemand dit had verwacht. Het is gebruikelijk om eerst met de P-vlag te beginnen en als het starten dan niet goed gaat wordt er dan pas met een u-vlag gestart.

Bij het palaver van zaterdag heb ik voor de mensen die nog nooit een u-vlag gezien hadden eerst maar eens uitgelegd hoe dat werkt met de driehoek en het 1-minuut sein. De wind is vrijdag zo’n drie á vier beaufort en met drie keer door de poort komen we ongeveer op de gewenste vaartijd van 45 minuten uit.

De volgende start volgt om 12:40 uur en de derde start om 15:00 uur eindigt in een algemene terugroep. Als de startlijn er niet goed in ligt denk ik dat de zeilers samen bedenken dat ze met velen over de lijn gaan varen. Eigenlijk voel ik dat ook wel aankomen als de wind teveel draait op het moment van starten. Eigenlijk moet dat eindigen in uitstel en opnieuw beginnen maar het is altijd een afweging om door te gaan of de rattestaart te hijsen.

De vierde en laatste start van de dag om 16:10 uur gaat gelukkig wel weer goed en even na vijf uur kunnen we terug naar de wal voor een drankje bij tante Truus (in het slechtweergebouwtje nabij het strandje van Langweer.

Zaterdagmorgen, nadat we twee minuten onderweg zijn in de startprocedure komt er een enorme regenbui aan. Ik besluit uit te stellen en we zoeken met z’n allen voor zover mogelijk wat beschutting voor de bui die maar een minuut of zes/zeven blijkt te duren. Al met al starten we de geplande 10 uur wedstijd met 10 minuten vertraging.

In overleg met het bestuur varen we zaterdag drie van de vijf geplande wedstrijden zodat de zeilers tegen 15:00 uur klaar zijn. Met windkracht 4-5 en vlagen 6 vinden de meeste zeilers dat ook wel ok. Ook zijn er een aantal deelnemers die teleurgesteld zijn dat we geen 5 potjes varen.

Zondag als we willen beginnen blijkt één van de beide alu’s benzine te lekken en dus wordt er een oplossing gezocht met de sloep van één van de comité leden. Zo wordt het wel een improvisatie weekend! Zon en regen wisselen elkaar af maar gelukkig is de wind voldoende maar niet te veel (2 á 3 beaufort). We moeten een paar keer uitstellen om de baan aan te passen aan de draaiende windrichting. Om 12:40 uur kunnen we de 10e wedstrijd van het weekend starten. De prijsuitreiking volgt om ca. 15:00 uur en Arjen Kort en Hella Foekema worden Kampioen in de jol die zijn pake had opgeknapt.

twaalfvoetsjollen-2020

Jan Spijkerman vanaf het startschip.